Het 'Groene' woordenboek

Naast de vele bronnen die u kunnen informeren, inspireren of helpen bij de uitvoering, is het ook fijn om goed te weten wat er bedoeld wordt met alle vaktermen en begrippen. Deze vaktermen worden hieronder in het eigen ‘groene’ woordenboekje van HZ Kenniscentrum Kusttoerisme toegelicht. De definities zijn van via diverse bronnen, toegankelijk via een klik op het begrip, gevonden. Bronvermelding is gedaan via deze koppelingen.


Staat uw woord er niet tussen? Via het instituut voor de Nederlandse taal is er ook een soortgelijks woordenboek te vinden.

Albedo Het lichtweerkaatsingsvermogen van een object, letterlijk de ‘witheid’. Het hangt af van de kleur en het materiaal van het object. Zo heeft sneeuw of ijs een ‘albedo’ van tussen de 80 en 95%.
Biobrandstof Brandstof gewonnen uit natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen. Hierbij worden dus geen fossiele brandstoffen gebruikt. (via het instituut voor de Nederlandse Taal)
Biodiversiteit Ofwel soortenrijkdom (WWF), omvat alle soorten planen, dieren en andere organismen op de wereld. Deze soorten werken samen in ons ecosysteem en zorgen voor balans in de natuur. Een hoge biodiversiteit betekent een hoge variatie in planten en dieren, wat bevorderlijk is voor de omgeving. Biodiversiteit | WWF | Wat betekent het voor ons?
Broeikaseffect Het broeikaseffect zorgt voor opwarming van de aarde als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen. (via het instituut voor de Nederlandse Taal)
Circulair Letterlijk genomen ‘een cirkel die nooit stopt’. Deze cirkel gaat meestal over het gebruik en hergebruik van materialen.
Circulaire economie Een economisch systeem waarin grondstoffen en producten in kringloop blijven. Door hergebruik, recycling en hernieuwbare (energie)bronnen bestaat er in een circulaire economie in principe geen afval. (via het instituut voor de Nederlandse Taal)
CO2-neutraal Evenveel CO2 (koolstofdioxide) gebruiken als uitstoten en zo geen negatief effect hebben op het klimaat. (via het instituut voor de Nederlandse Taal)
Energieneutraal Dat in een gebouw of gebied het energiegebruik door fossiele brandstoffen wordt gecompenseerd door daar geproduceerde duurzame energie.
Energietransitie De overgang van het gebruik van fossiele brandstoffen naar het gebruik van hernieuwbare bronnen.
Ecologische voetafdruk De ecologische (of CO2-) voetafdruk geeft weer hoe groot de druk van een persoon (of groep) op de natuur is. Het laat zien hoeveel grond wij nodig hebben met onze levensstijl. Het gaat hierbij verder dan enkel de grond in gebruik. Ook de grond gebruikt voor bijvoorbeeld het kweken van het voedsel dat deze persoon eet wordt meegerekend.
Fossiele brandstoffen Fossiele brandstoffen zijn aardgas, aardolie en kolen. Deze brandstoffen zijn ontstaan door verstening van miljoenen jaar oude planten en dieren en gebruik hiervan is erg slecht voor het milieu.
Fossielvrij Geen gebruik makend van fossiele brandstoffen, zoals olie, gas en steenkool, voor energieproductie of andere toepassingen. (Rijksoverheid, 2024)
Hernieuwbare energie Ook wel duurzame of groene energie genoemd, is energie afkomstig van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld. Voorbeelden hiervan zijn energie door windmolens of zonnepanelen. Wat is hernieuwbare energie? | CBS
Klimaatadaptatie Is het aanpassen aan de gevolgen van veranderingen in het klimaat, zoals het voorbereiden op extreme weersomstandigheden.
Klimaatmitigatie Is het verminderen of voorkomen van de gevolgen van klimaatverandering, door groene initiatieven en duurzame bedrijfsvoering.
Klimaatbestendigheid Beschermd tegen de effecten van klimaatverandering.
Klimaatverandering Het stijgen van de temperatuur op aarde door de toename van broeikasgassen in de lucht.
Klimaateffecten De gevolgen van klimaatverandering, zoals hitte, droogte, wateroverlast en extreem weer worden klimaateffecten genoemd.
Sedumdak Een soort dak begroeiing in lichte en dunne vorm, vaak met vetplanten. Hierdoor is het een groen dak, met hoge natuurlijke isolatie en levensduur. Warmtepomp Werking - Warmtepompplein
Verticale beplanting Met verticale beplanting gebruik je gevels en muren om planten op te laten groeien. Het is een ideale oplossing wanneer er weinig ruimte is voor groen in de omgeving en zorgt ook voor een natuurlijke vorm van isolatie.
Warmtepomp Een elektrisch apparaat dat warmte uit een omgeving haalt en kan verplaatsen. Een bekende vorm van een warmtepomp is een koelkast.

Referenties