Ontwikkeling aantal toeristische overnachtingen in Zeeland

CBS telde ruim 10 miljoen overnachtingen in Zeeland in 2017, nét iets minder dan in 2016 toen Zeeland 10,1 miljoen overnachtingen telde. In Zeeland groeit het toerisme vanuit het buitenland al jaren en sinds 2017 heeft de buitenlandse markt voor het eerst een groter aandeel in het aantal overnachtingen dan de Nederlandse markt. Maar liefst 52,3% van alle overnachtingen komt vanuit het buitenland en 47,7% vanuit Nederland. In 2016 was het aantal overnachtingen vanuit het buitenland nog goed voor 49,3% en vanuit Nederland 50,7%. De ontwikkeling van het aantal toeristische overnachtingen in Zeeland is te zien in onderstaande grafiek.

Verblijfstoerisme in Zeeland per herkomstland

Bekend is dat het aantal vakanties dat Nederlanders in eigen land ondernemen al jaren stabiel is. De verschillende bestemmingen in Nederland 'vechten' dus om de Nederlandse toerist. Ondanks dat de buitenlandse markt een groter aandeel heeft in het aantal overnachtingen, komt de kleine meerderheid (50,1%) van de gasten in Zeeland uit Nederland. Nederland is dus op dit moment nog altijd de belangrijkste herkomstmarkt voor Zeeland. Lees hier verder.

Gemiddelde verblijfsduur per land van herkomst

Voor zowel Nederland, België als Duitsland is de gemiddelde verblijfsduur de afgelopen vijf jaar vrijwel gelijk gebleven. Opvallend is wel dat de Belgische gast relatief kort verblijft in verhouding tot onze oosterburen. De gemiddelde verblijfsduur per land van herkomst vindt u hier.

Verblijfstoerisme Zeeland per accommodatietype – aantal overnachtingen

De ontwikkeling in de periode van 2013-2017 laat zien dat het verblijf in huisjes populairder is geworden dan toeristisch kamperen. Nederlandse, maar vooral buitenlandse gasten sliepen steeds vaker in een huisje. Het toeristisch kamperen is in Zeeland in de laatste jaren gestabiliseerd, lichte groei en lichte daling wisselen elkaar af. Het aantal overnachtingen in hotels en pensions is de afgelopen jaren gestegen met 17%, landelijk ligt dit percentage een stuk hoger, namelijk 31%. Lees hier verder.

Spreiding van het aantal toeristische overnachtingen per accommodatietype

Een overzicht van de spreiding van het aantal toeristische overnachtingen per accommodatietype vindt u hier.

Slaapplaatsbezettingsgraad

Op basis van de beschikbare cijfers vanuit CBS kan ook de gemiddelde slaapplaatsbezettingsgraad per accommodatietype worden berekend. De slaapplaatsbezettingsgraad is het aantal overnachtingen in een bepaalde periode gedeeld door de beschikbare capaciteit (het aantal slaapplaatsen) in dezelfde periode. Meer informatie over de slaapplaatsbezettingsgraad per accommodatietype per maand vindt u hier.

Verblijfstoerisme in Nederland per provincie

Nederland is nummer 6 van Nederland qua aantal overnachtingen, qua buitenlandse gasten is Zeeland zelfs nummer 3! Bekijk hier het aantal overnachtingen per provincie.

Bestedingen van verblijfs-en dagtoeristen in Zeeland

De totale bestedingen van verblijfs-en dagtoeristen (inclusief vaste gasten) in Zeeland zijn maar liefst €1.573.669.000!

Verblijfstoerisme in Zeeland 2017 per gemeente

CBS telde ruim 10 miljoen overnachtingen in 2017. Het aantal overnachtingen gebaseerd op inkomsten toeristenbelasting van Zeeuwse gemeenten (inclusief tweede woningen) is naar schatting maar liefst 17,1 miljoen! Lees hier verder.

Aanbodinventarisatie verblijfsaccommodaties Zeeland

In 2017/18 heeft Kenniscentrum Kusttoerisme, in samenwerking met Provincie Zeeland en tien Zeeuwse gemeenten, een inventarisatie gemaakt van alle verblijfsaccommodaties voor tien Zeeuwse gemeenten. In deze database zijn alle toeristische accommodaties te vinden, van hotel tot camping, van tweede woning voor privé gebruik tot bungalowpark. Hierdoor is een beeld ontstaan van het aanbod voor verblijfstoerisme in de gemeente. Lees hier verder.

Airbnb in Zeeland

De afgelopen jaren is Airbnb gegroeid, zo ook in Zeeland. Om inzicht te krijgen in de omvang en het gebruik van Airbnb in Zeeland is gebruik gemaakt van data aangeleverd door het bureau AirDNA. Lees hier verder.

Resultaten onderzoek Vaste gasten in Zeeland 2017

Zeeland telt zo’n 115.000 vaste gasten: gasten met hun eigen vakantieaccommodatie in Zeeland. Dit komt overeen met zo’n 30% van de reguliere Zeeuwse bevolking. Jaarlijks brengen deze gasten 6 miljoen overnachtingen door in hun stacaravan, op de seizoenplaats, in de tweede woning of op hun boot. Ter vergelijking: in toeristische accommodaties telde CBS ruim 10 miljoen overnachtingen in 2017; vaste gasten zorgen dus voor een groot aantal extra vakantienachten. Lees hier verder.

Maatwerkrapportage gemeenten in Zeeland

Voor een aantal Zeeuwse gemeenten stelt Kenniscentrum Kusttoerisme jaarlijks een maatwerkrapportage samen. Deze rapportage biedt inzicht in de omvang en economische betekenis van toerisme voor de gemeente. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op via kenniscentrumtoerisme@hz.nl of via 0118 - 489 756.

Leaflet kerncijfers 2017 pagina 1.png
Leaflet kerncijfers 2017 pagina 2.png
Leaflet kerncijfers 2017 pagina 3.PNG
Leaflet kerncijfers 2017 pagina 4.png