SAIL, een acroniem voor Stay Active and Independent for Longer, is een Interreg 2 Zeeën project, een Europees samenwerkingsprogramma om innovatie, kennis, onderzoek en duurzaamheid te bevorderen. Elf partners uit Nederland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk werken samen aan tien pilots die het langer actief en zelfstandig blijven van ouderen in de kustregio’s moet bevorderen.

De Europese kustregio’s betrokken bij dit project hebben allemaal te maken met vergrijzing, van zowel hun inwoners als hun toeristen. Dit legt grote druk op de beschikbare gezondheids- en zorgsystemen. Daarnaast zorgt het grote verschil in populatie binnen en buiten het seizoen voor een uitdaging in het aanbieden en handhaven van activiteiten en faciliteiten. Het project SAIL zoekt op deze vraagstukken naar oplossingen, door onverwachte combinaties te maken tussen bijvoorbeeld toerisme en zorg en door de verschillende doelgroepen, inwoners, toeristen en vaste gasten, op verrassende manieren met elkaar te verbinden. De focus ligt hierbij niet alleen op het organiseren van deze activiteiten, maar ook op het betrekken van de doelgroep bij het bedenken, realiseren en evalueren hiervan én op de mogelijkheid tot het verduurzamen, uitwisselen en kopiëren van de pilot-activiteiten.

HZ University of Applied Sciences is Lead Partner in dit project, wat zoveel wil zeggen als dat wij verantwoordelijk zijn voor het verloop en de opbrengst van het hele project. Ook dragen wij bij aan de onderzoekscomponent van het project, via het Lectoraat Healthy Region dat het succes van de verschillende pilots evalueert. Tenslotte zetten wij studenten van verschillende opleidingen in om onderzoek te doen binnen dit project, onder andere van de opleidingen Communicatie, Tourism Management, Verpleegkunde en Social Work.

Het project is begin 2017 gestart en loopt nog tot juni 2020. Op dit moment bevindt het project zich in de zogenaamde “Design & Develop” fase, waarin de ideeën uit de eerste “Explore” fase worden uitgewerkt en getoetst bij de partners en de verschillende doelgroepen. In oktober 2018 gaat de volgende fase van start, de “Test” fase, waarin de pilots worden opgestart. Dan opent er dus een speciaal kattencafé in Lille, waar ouderen die hun huisdier niet hebben mogen meenemen naar het verzorgingshuis toch met een kat kunnen knuffelen en zo hun kwaliteit van leven verbeteren. Dan ligt er een dementievriendelijk wandelpad in Norfolk zodat ook mensen met dementie langer actief kunnen blijven. En dan ontmoeten ouderen elkaar dagelijks bij de eetclub in Cadzand, waardoor ze niet alleen gezonder gaan eten, ze -als het goed is- ook minder eenzaam zijn, maar waardoor ook de lokale restauranthouder zelfs in het laagseizoen gasten heeft. Allemaal dankzij SAIL!

Kijk voor meer informatie ook op hz.nl/projecten/sail of neem contact op met projectmanager Nathalie van de Zande.

Logo SAIL.jpg