Daarbij werd ook het slotfilmpje van PROFIT getoond, met een overzicht van resultaten en betrokken ondernemers in de vijf regio’s. In Zeeland waren zo’n 100 toeristische bedrijven betrokken, door het aanleveren van data, deelname in één van de vele projectactiviteiten of door het ontwikkelen van hun eigen individuele innovatieplan. Vervolgens werden alle projectonderdelen in detail toegelicht: big data, service design en innovatie-ondersteuning. Dit inhoudelijke programma werd vergezeld door een uniek diner, samengesteld door top-chef Michel Louws, in zijn jaarlijkse pop-up zomerrestaurant in de Timmerfabriek in Vlissingen.

Big data

Mischa Beckers, lector Data Science bij HZ University of Applied Sciences, vertelde over de vele experimenten die zijn uitgevoerd rondom big data. Er zijn mooie analyses uitgevoerd met reviews, boekingsdata van verblijfsaccommodaties, GPS-data van gasten en transactiedata van horecabedrijven. Gedurende het proces is veel geleerd over de mogelijkheden en onmogelijkheden van big data-analyses in toerisme. Twan Vermeulen, eigenaar van Ardoer Camping de Pekelinge in Oostkapelle, blikte terug op de data-analyses die voor de Ardoer campings zijn gemaakt en ging in op de randvoorwaarden voor succes in de toekomst.

Service design

Kim Provoost, projectmanager bij Economische Impuls Zeeland, ging in op service design: een ontwikkeltraject waarin gasten en ondernemers samen aan de slag gingen met het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. Dit heeft geresulteerd in vier actieplannen, die kunnen worden uitgevoerd door ondernemers.

Dwight Juliana, 36 jaar en als gast deelnemer aan deze sessies, vertelde dat hij eigenlijk nog nooit aan Zeeland gedacht had als vakantiebestemming. Gaandeweg realiseerde hij zich dat alles wat hij ver weg zoekt in een vakantie, van Egypte tot Indonesië, ook in Zeeland te vinden is. Maar het is onvoldoende bekend bij zijn leeftijdgenoten en bovendien zoekt deze doelgroep meer unieke concepten. Ab Pouwer, eigenaar van Camping Oranjezon in Vrouwenpolder, benoemde de meerwaarde van deze aanpak: als ondernemer en gast daadwerkelijk ‘analoog’ in gesprek met elkaar en samen ideeën (door)ontwikkelen.

Innovatie-ondersteuning

Diana Korteweg Maris, projectmanager bij Kenniscentrum Kusttoerisme, blikte terug op de wijze waarop ondernemers zijn ondersteund bij hun eigen innovatieproces. Zo werd de inspirerende website mijnzeeuwsdna.nl ontwikkeld, werden masterclasses aangeboden (met ruim 150 deelnemers in Zeeland) en werden inspiratietrips georganiseerd naar de partnerregio’s. Vanuit de partnerregio’s kwamen ondernemers ook op bezoek in Zeeland en dat heeft direct geleid tot concrete investeringsplannen van enkele Engelse ondernemers, zo vertelde Simon Pascoe van Visit Kent. 35 Zeeuwse ondernemers kregen individuele advisering bij hun eigen innovatieplannen. Een deel van hen nam ook deel aan een speeddatesessie met vier experts en uit deze groep werden drie organisaties genomineerd voor de PROFIT innovatie-award in Zeeland:

  • Stichting Mijn Lievelingsplek: samenwerking tussen 17 mini-campings die samen een volledig nieuw marketingconcept ontwikkelen gericht op de Duitse markt
  • Het Kaslokaal in Oostkapelle: splinternieuw horecabedrijf dat volledig duurzaam wil opereren, o.a. door lokale inkoop en eigen teelt en door het extreem reduceren van afvalstromen
  • De Plantage in Kruiningen: een fruitteeltbedrijf met landwinkel en vijftien camperplaatsen wil nieuw toeristisch aanbod ontwikkelen met het thema Zoet en Zilt.

Na online stemmen door de aanwezigen mocht gedeputeerde Dick van der Velde de prijs uitreiken aan Stichting Mijn Lievelingsplek. Hij sloot de avond af door alle aanwezigen op te roepen vooral ambassadeur te zijn voor Zeeland, zodat alle doelgroepen Zeeland weten te vinden als prachtige vakantiebestemming.