Minder Nederlandse en Belgische gasten, meer Duitsers

Vorig jaar zomer zag Zeeland een enorme groei van het aantal Belgische gasten (+23%). Afgelopen zomer kwamen iets minder Belgen naar onze provincie (-3,7%), maar nog altijd meer dan in 2017. Ook Nederlandse gasten verkozen dit jaar iets vaker een andere bestemming, Zeeland ontving Nederlandse gasten minder vaak dan vorige zomer (-5,5%). De Duitse gast daarentegen weet Zeeland steeds beter te vinden. In vergelijking met de zomer van 2018 zagen we afgelopen zomer een groei van 6.000 Duitse gasten (+2,4%). In totaal kwamen 255.000 Duitse gasten op zomervakantie naar Zeeland. De Nederlandse markt blijft, ondanks de lichte daling van het aantal gasten, wel de belangrijkste markt in Zeeland.

Langere verblijfsduur

Vanwege de langere gemiddelde verblijfsduur van gasten is het aantal overnachtingen in Zeeland gestegen. Dit komt met name door onze oosterburen, zij verbleven 11% meer nachten dan het jaar daarvoor. Het aantal Nederlandse en Belgische overnachtingen is vrijwel stabiel gebleven.

Met name stijging in het aantal overnachtingen bij huisjesterreinen

Inzoomend op de verschillende accommodatietypen valt op dat het aantal overnachtingen met name bij de huisjesterreinen is toegenomen, namelijk met 13%. Deze groei is vooral te danken aan de Duitse gast, zij verbleven in deze accommodatietype 21% meer ten opzichte van vorig jaar zomer. Kampeerterreinen zagen een groei van 3% van het aantal overnachtingen, weliswaar is hier het aantal gasten afgenomen. Ook deze groei van het aantal overnachtingen te danken aan de Duitse gast, het aantal overnachtingen door Nederlanders en Belgen zijn afgenomen met respectievelijk -2% en -6%. Hotels is de enige accommodatietype waarbij het aantal overnachtingen is gedaald (-3%).

Zomer in Zeeland CBS.jpg

NB: Een deel van het verblijfstoerisme blijft bij de aanpak van CBS buiten beeld. Kleine (vaak particuliere) logiesaanbieders worden door het CBS niet meegeteld. Ook het verblijf van vaste gasten (mensen met een eigen vakantieverblijf zoals een stacaravan of tweede woning) blijft buiten beschouwing. Ten slotte blijft ook de watersport en cruisevaart buiten beeld. CBS brengt dus slechts een deel van het toerisme in Zeeland in kaart.

Toeristische Ontmoetingsdag 2019

Al deze toeristen brengen veel goeds voor Zeeland, denk aan economische spin-off en een hoog voorzieningenniveau voor gasten en inwoners. Maar toerisme wordt momenteel ook kritisch onder de loep genomen: staat de leefbaarheid onder druk? Kan de natuur het nog wel aan? Om ervoor te zorgen dat toerisme in die discussie goed staande blijft, moeten we als sector zelf bepalen waar we voor gaan. Hoe creëren we een optimale balans in Zeeland? Op woensdag 20 november organiseert Kenniscentrum Kusttoerisme de jaarlijkse Toeristische Ontmoetingsdag. Deze middag vormt de kick-off voor de totstandkoming van een visie op toerisme in Zeeland. Uw inbreng mag daarbij niet ontbreken! Klik hier voor meer informatie over deze dag die inmiddels heeft plaatsgevonden.