Terugblik Kennisupdate LIVE 2025

De Kennisupdate LIVE 2025 was een groot succes! Kon je er niet bij zijn, ben je benieuwd naar de inzichten uit de deelsessies of op zoek naar de presentaties en verslagen? Deze zijn hier te vinden!

Terugblik Kennisupdate LIVE 2025

Het programma werd geopend met een welkomstwoord door gedeputeerde Dick van der Velde. Hij benadrukte het belang van kennis in het maken van keuzes in beleid en ondernemerschap. Reden voor Provincie Zeeland om opnieuw een driejarige subsidie toe te kennen aan de Toeristische Uitvoeringsalliantie (TUA), de samenwerking van Impuls Zeeland en HZ Kenniscentrum Kusttoerisme (KCKT).

Daarna was het woord aan Diana Korteweg Maris, programmamanager bij KCKT. In rap tempo nam zij de aanwezigen mee in de meest actuele cijfers over toerisme en recreatie. Ze vroeg om meer aandacht voor de meerwaarde van de sector voor Zeeland, economisch én voor de kwaliteit van leven van inwoners en bezoekers. Er zijn ook aandachtspunten, zoals de benodigde ruimte voor recreatie voor een groeiend aantal inwoners en bezoekers, transities rondom klimaat en duurzaamheid, veranderingen in wensen van gasten en de mogelijkheden voor ondernemerschap. Dit vraagt om een integrale blik en doordachte meerjarenplanning van ondernemers en overheden.

Harm IJben, projectmanager bij Impuls, vertelde vervolgens over de manier waarop internationale projecten als 3ST en (Be)Leefbare Schelde bijdragen aan actuele thema’s in Zeeland. Daarna was het woord aan de zaal: welke vraagstukken leven er nu op Zeeuws, lokaal en bedrijfsniveau? Dit vormt belangrijke input voor de werkzaamheden van de TUA in de komende periode en werd direct benut voor een nader gesprek over vraagstukken en oplossingsrichtingen in één van de deelsessies. Er werd hierbij bijvoorbeeld gesproken over transities en de hiervoor benodigde ontwikkelruimte en financiële middelen. Maar ook over het ontwikkelen van concepten en onderscheidend aanbod, dat inspeelt op de wensen van (nieuwe) inwoners en bezoekers.

In een andere deelsessie ging het over het benutten van data in bedrijfsvergelijkingsgroepen. Door het vergelijken van data van jouw eigen bedrijf met de data van een groep soortgelijke collega-bedrijven ontstaat veel inzicht in de mogelijkheden om te sturen in je eigen bedrijf. Bijvoorbeeld op het verlagen van kosten, het vergroten van omzet, het verhogen van de bezetting of het verduurzamen van je bedrijf. Specifiek rondom bezettingsinformatie heeft KCKT de samenwerking gezocht met andere partijen in Nederland, om te verkennen of het mogelijk is hiervoor een dashboard met bedrijfsvergelijking te ontwikkelen. Meer informatie daarover volgt later dit voorjaar.

In een derde deelsessie doken de deelnemers in de klimaatambities van de Provincie Zeeland. Na een korte presentatie over de recent gepubliceerde nulmeting en het aankomende plan van aanpak, gingen ze in groepen aan de slag. Vertegenwoordigers van kennisinstellingen, ondernemers en overheden werkten met de ‘backcasting’-methode aan hun eigen route naar een klimaatbestendig Zeeland in 2050. Drie speerpunten stonden centraal in elk plan: voortdurende kennisontwikkeling, eenvoudigere wet- en regelgeving en het belang van samenwerking.

De laatste deelsessie draaide om de inwoner als toeristisch-recreatieve doelgroep. Zeeuwen ondernemen 75% van hun vrijetijdsactiviteiten in hun eigen woonomgeving en zijn best tevreden over het Zeeuwse vrijetijdsaanbod. Zij hebben vooral behoefte aan meer voorzieningen op het gebied van winkelen, cultuur, uitgaan, attracties en evenementen. Na presentatie van relevante inzichten ontstond een interessant gesprek over de vraag of vrijetijdsvoorzieningen primair voor inwoners ontwikkeld zouden moeten worden, om zo indirect ook de ‘juiste’ bezoekers aan te trekken. Ook werd van gedachten gewisseld over welke bestaande en eventueel nieuwe voorzieningen relevant zouden kunnen zijn voor zowel inwoners als bezoekers.

Benieuwd naar de presentaties, de Kennisupdate JAAR-rapportage óf de projectenpagina's? Hieronder zetten we de documenten voor u op een rijtje: