Dagbezoekers zijn vaak het totaal van variërende groepen inwoners uit de regio en bezoekers uit binnen- en buitenland die voor een aantal uur of een dagje naar bijvoorbeeld de provincie Zeeland komen. Om een idee te kunnen geven van drukte op sommige locaties in Zeeland is data van druktemetingen voor elf verschillende locaties ingekocht bij Resono. Het bedrijf Resono meet het aantal mensen dat aanwezig is op een gewenste vooraf afgebakende locatie met een mobiel panel van ongeveer 1,7 miljoen personen. Met behulp van dit panel kan een nauwkeurige schatting worden gegeven van de drukte op de gekozen locaties binnen een bepaald tijdsbestek. Drukte wordt niet alleen bepaald door dagbezoekers, maar door het totaal van dagbezoekers, verblijfsbezoekers én eigen inwoners.
De data voor de drukteschattingen worden door Resono verzameld via smartphone apps. Wanneer een deelnemer van het mobiele panel via een van deze smartphone apps wordt geregistreerd in een afgebakend gebied, wordt deze geteld als bezoeker. Gebruikers van deze smartphone apps hebben expliciet toestemming gegeven om locatiegegevens te delen voor marktonderzoek, marketing en/of analytische doeleinden. Gebruikers van apps die locatiegegevens delen kunnen deze instelling op elk moment weer uitschakelen via de app(s) waaraan zij toestemming hebben gegeven, of via het besturingssysteem van hun smartphone.
De steekproef van Nederlandse én (een gedeelte van) buitenlandse (Europese) bezoekers wordt door Resono gebruikt om via een statistisch model de werkelijke drukte op de meetlocaties in te schatten. Dit statistisch model is gevalideerd door de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Stichting Buitenreclame Onderzoek (BRO). Bovendien wordt het statistisch model doorlopend getest en gekalibreerd. Bij zowel de dataverzameling door Resono als de verwerking hiervan door HZ Kenniscentrum Kusttoerisme speelt privacywetgeving een uiterst belangrijke rol. Aan Resono is in 2021 het Privacy Verified certificaat toegekend en in 2022 en 2023 verlengd. Deze certificering is uitgegeven door ICTRecht welke als onafhankelijk juridisch expert verklaart dat de werkwijzen en methodiek van Resono voldoen aan de Nederlandse AVG en Europese GDPR wet- en regelgeving. De locatiegegevens van Resono omvatten een coördinaat en een moment in de tijd, maar géén kenmerken of eigenschappen van individuele personen of apparaten. Na ontvangst van de data worden deze direct automatisch geaggregeerd en versleuteld. Zo zijn deze data geanonimiseerd en nooit terug te herleiden naar individuele personen door Resono of HZ Kenniscentrum Kusttoerisme.
De eerste schattingen van Resono over de periode 2022-2023 zijn inmiddels geanalyseerd en gepubliceerd. Momenteel analyseert HZ Kenniscentrum Kusttoerisme de schattingen over de periode 2023-2024. Deze resultaten worden naar verwachting in Q4 van 2024 gepubliceerd. HZ Kenniscentrum Kusttoerisme blijft de komende periode Resono-data inkopen en analyseren voor 11 Zeeuwse locaties.