Warmtepompen; zonnepanelen en energie-opslag


In de loop van 2023 worden de laatste van in totaal zo’n 1000 zonnepanelen geplaatst op Camping Weltevreden. Het sanitairgebouw wordt grotendeels verwarmd met warmtepompen. Ook zijn er 2 grote batterijen geplaatst om de stroom van de zonnepanelen op te slaan. Deze batterijen slaan het overschot aan zelfopgewekte stroom tijdelijk op, vergelijkbaar met een accu. Samen met een warmtebuffer kan via de batterij vraag en aanbod aan energie op elkaar afgestemd worden, wat een belangrijke stap is om de pieken en dalen in het energieverbruik op te vangen.


Chalets Weltevreden Evert van Moort.jpg

Innovatieve zoutbatterijen voor warmteopslag

Op Camping Weltevreden zijn een aantal chalets voorzien van FLAMCO FlexTherm Eco zoutbatterijen. Deze apparaten bevatten speciaal zout waarmee elektriciteit kan worden opgeslagen en omgezet in warmte voor warmwatervoorziening. Deze ontwikkelingen zijn van groot belang voor de camping. Niet alleen om de kosten voor nu en in de toekomst beheersbaar te houden en niet volledig afhankelijk te zijn van leveranciers, maar ook omdat Camping Weltevreden een mooi toekomstbestendig bedrijf wil neerzetten voor generaties na ons. Het is op dit moment uniek zoals het op de camping is gerealiseerd en we hopen dat het andere bedrijven en ook gasten zal inspireren.

Slim Energiegebruik in Getallen op Camping Weltevreden

Afhankelijk van de bezetting verbruiken de gasten gezamenlijk tussen de 1000 en 1500 kWh per dag op Camping Weltevreden, wat neerkomt op 400.000 kWh per jaar. Er wordt zelf 300.000 kWh opgewekt door de zonnepanelen. Door daar slim mee om te gaan, wordt zoveel mogelijk van de eigen opgewekte stroom gebruikt en minimaal teruggeleverd. Het Energie Management Systeem (EMS) is een intelligent programma dat zorgt voor sturing van de stroom op elk moment van de dag. Daarmee wordt automatisch ingespeeld op bijvoorbeeld de piekvraag in de ochtend en de avond. Het overaanbod van zonne-energie wordt opgeslagen en er kan eventueel ingespeeld worden op dynamische stroomprijzen. Door het balanceren van het interne net op de camping wordt ook extra druk op het netwerk buiten de camping voorkomen. Zelfvoorziening helpt dus niet alleen de camping, maar ook de buren en de rest van het eiland doordat er geen pieken in de stroomvoorziening nodig zijn. Binnenkort kan er live meegekeken worden op de website om precies te zien hoeveel stroom er op dit moment binnenkomt en uitgaat.























Referenties