Nut en Uitspanning

Nut en Uitspanning is het oudste burgerorkest van Schouwen-Duiveland en wellicht ook van Zeeland. Er bestaat wel een ouder orkest, maar dat is voortgekomen uit de voormalige schutterij, zoals zovele orkesten ontstonden in die tijd. De muziekvereniging is opgericht op 22 juni 1873, vermoedelijk door 4 mannen, waarvan de precieze namen onbekend zijn en er alleen een oude foto bestaat. De vereniging gaat met de tijd mee. Modern denken en uitvoeren is dan ook een van hoogste prioriteiten van het hele gezelschap.

Dit harmonieorkest bestaat uit blaasinstrumenten en slagwerkinstrumenten. Daardoor is het orkest in staat een groot scala aan nuances te verklanken. Naast koperblazers, slagwerkers en saxofoon, doen ook houtblazers als klarinet, dwarsfluit, hobo en fagot mee. Het harmonieorkest geeft gemiddeld 10 concerten per jaar, en geeft ongeveer 5 mars-optredens. Daarnaast probeert men met enige regelmaat deel te nemen aan concert-wedstrijden (festivals en concoursen).

Het dorp Zonnemaire, waar de vereniging gevestigd is, telt ongeveer 750 inwoners. Het is daarom altijd een uitdaging om nieuwe leden te vinden, maar door periodieke wervingsacties en schoolprojecten trachten men het ledenpeil in stand te houden. Naast jeugdige leerlingen, vormen volwassenen ook zeker een doelgroep. Volwassenen blijken dan ook steeds vaker de weg naar onze vereniging te vinden. (Bron: Harmonievereniging Nut en Uitspanning - personal website)

Schema: Muziek, Context: Gezelschappen
Voorbeeld van: TMZK Harmonie
Inhoud

Referenties