Galgeplaat monitoring

In 2008 is op de Galgeplaat in de Oosterschelde een proefsuppletie aangelegd (ca. 130.000 m3, 20 hectare) om suppleren als mogelijk mitigerende maatregel tegen de zandhonger te verkennen. In 2012 is een evaluatierapportage opgesteld van de Galgeplaat suppletie op basis van een uitgebreide set monitoringsdata. De belangrijkste conclusies waren:

1.       Het gesuppleerde zand blijft grotendeels liggen. Na 4 jaar is ongeveer 90% van het volume terug te vinden in de initiele suppletiecontour; de rest is over de Galgeplaat verspreid. Bij een gelijkblijvende trend correspondeert dit met een suppletielevensduur van 30 tot 40 jaar.

2.       De ecologie herstelt zich, maar de biomassa van het benthos en de vogelaantallen zijn na 4 jaar nog niet op het niveau van voor de aanleg van de suppletie.

3.       De ecologische hersteltijd is naar verwachting kort in vergelijking met de levensduur van de suppletie.

4.       De ontwikkelingen van de benthos kolonisatie en morfologie zijn nog niet gereed. Er zijn de komende jaren nog veranderingen te verwachten. Daarom wordt een deel van de monitoring voortgezet.

Het doel van het project is om een update te verzorgen van de evaluatierapportage gedaan in 2012. Ongeveer 6 jaar aan nieuwe monitoringsdata van de Galgeplaat is beschikbaar. Er zal zowel morfologische als ecologische data worden geanalyseerd. Hiermee kan een beter beeld worden gevormd van ontwikkeling van een plaatsuppletie op middellange termijn (5-10 jaar) en de bijdrage aan het zandhonger vraagstuk in de Oosterschelde.

50% van het werk zal plaatsvinden bij Rijkswaterstaat Zee en Delta, en 50% bij HZ University of Applied Sciences

Research type: desk analysis

Research level: graduation bachelor thesis project

Prerequisite: interesse in morfologie, sediment, en ecologie. Het analyseren van grote hoeveelheden data, mogelijk met GIS, vormt een belangrijk onderdeel van dit uitdagende project.  

Partners: Rijkswaterstaat Zee en Delta

Client: Eric van Zanten, Rijkswaterstaat Zee en Delta.































Onderwerpen

Subprojecten

Geen subprojecten.

Deelnemers

Geen deelnemers.