Brassband

Een brassband is een orkestvorm met koperen blaasinstrumenten en een percussiesectie.

De brassband komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk en wordt gekenmerkt door een strikte bezetting. Hiernaast bestaat er in New Orleans ook een brassbandtraditie. Daarin staat de bezetting vrij en kunnen er bijvoorbeeld ook saxofoons en klarinetten gebruikt worden.

Een Caribische brassband is een drumband, geen brassband. Koperen blaasinstrumenten kunnen deel uitmaken van een dergelijke bezetting, maar het slagwerk vervult de hoofdrol. (Bron: Wikipedia)

Formele omschrijving

De meest bekende vorm van brassband heeft de volgende bezetting: 1 Eb-cornet; 4 solocornetten in Bb; 1 repianocornet (Bb); 2 2e cornetten; 2 3e cornetten; 1 flugelhorn (bugel); 3 althoorns; 2 baritons; 2 euphoniums; 3 trombones (1 bastrombone); 2 Eb-bastuba's; 2 Bb-bastuba's, slagwerk. Deze bezetting is kenmerkend voor de brassband die in de 19de eeuw ontstond in het Verenigd Koninkrijk, als gevolg van de succesvolle ontwikkeling van de pistons. Op het continent van Europa ontstonden tegelijkertijd vergelijkbare orkesten zoals de fanfare en de harmonie.

Er zijn nog diverse andere samenstellingen die plaatselijk brassband worden genoemd, zoals de Caribische brassband en de New Orleans brassband, of zelfs sommige marching bands zoals in de Verenigde Staten aan high schools verbonden zijn. De meeste van deze bands kunnen variƫren in bezetting en spelen hun eigen repertoire en genre. (Bron: Grove Music Online (GMO))

Schema: Muziek, Context: Bands
Overkoepelend: Muziekband
Voorbeeld: Delta Brass Zeeland, Excelsior, OKK
Inhoud

Referenties