MediaWiki:IKH Sick leave counselor: verschil tussen versies
(Rolbeschrijving ingevoerd) |
k (Jethro heeft pagina MediaWiki:IKH Sick leave counselor hernoemd naar MediaWiki:IKH Sick leave counselor) |
(geen verschil)
|
Huidige versie van 1 nov 2024 om 10:26
De verzuimcoach
Een werkgever kan zelf bepalen hoe en door wie een zieke werknemer wordt begeleid. Vaak wordt deze taak uitgevoerd door een leidinggevende, maar er zijn ook werkgevers die ervoor kiezen om deze taak te beleggen bij een HR-functionaris of uit te besteden aan een extern deskundige.
Afhankelijk van de situatie wordt een verzuimcoach ook wel verzuimbegeleider, casemanager of re-integratieconsulent genoemd.
Een interne coach
Vaak is het de leidinggevende die de zieke werknemer begeleidt. Deze wordt daarbij ondersteund door een HR-adviseur.
HR-adviseur: “Ik ben HR adviseur met ziekteverzuim in mijn pakket. Samen met de manager begeleid ik de mensen bij terugkeer van mensen die zich ziek hebben gemeld.”
Het komt ook voor dat deze taak juist niet bij de leidinggevende wordt belegd, maar dat hier een speciale functionaris binnen de organisatie voor wordt aangesteld.
HR-adviseur: “En nu ben ik dus adviseur vitaliteit en inzetbaarheid voor een zorginstelling. De managers kregen er tijdens de Corona zoveel taken bij dat ik heb gezegd geef mij al dat casemanagement maar en dat ben ik dus gaan oppakken.”
HR-adviseur: “In ons geval, dat maakt het ook lastig, iedere organisatie is anders georganiseerd. Wij hebben zelf verantwoordelijke teams. Wij werken met een casemanager verzuim.”
Een externe coach
Als er binnen een organisatie onvoldoende deskundigheid aanwezig is, wordt een verzuimcoach extern ingehuurd.
HR-adviseur: “Er zijn ook wel bedrijven die vragen help ons om iemand in te huren. Als adviseur of overnemende rol.”
Een UWV coach
In het geval een werknemer werkloos wordt en te maken heeft met de ziektewet, dan zorgt het UWV voor een verzuimcoach.
Werknemer: “Nou ja, in mijn geval. Ik zat natuurlijk in de ziektewet via het UWV ik had op een gegeven moment zoiets van ja ik wil wat gaan doen. Dus ik ben gaan bellen met mijn re-integratiecoach van het UWV van ja mijn behandelingen zitten erop ik wil wel weer richting werk, maar hoe moet ik dat aanpakken? Ik had toen bijna nog geen haar en dacht ik kan zo toch niet gaan solliciteren. Door initiatief te nemen kwam zij wel met de mogelijkheden die er waren.”