Geen bewerkingssamenvatting
k (Tekst vervangen - "|Supercontext=PR 00279 |Topcontext=PR 00279" door "|Supercontext=PR 00247 |Topcontext=PR 00247")
Regel 30: Regel 30:
|End date=2026/08/14
|End date=2026/08/14
|Summary=HZ Kenniscentrum Kusttoerisme neemt deel aan het Interreg-project Beleefbare Schelde en is gevraagd een bijdrage te leveren aan de benodigde kennis en inzichten ten behoeve van spreiding en verbinding van toeristen in de grensoverschrijdende Schelde Delta regio.  In het Interreg Vlaanderen Nederland project (Be)Leefbare Schelde vinden duurzame, sociale en culturele ontwikkelingen plaats in de grensoverschrijdende Scheldedeltaregio. Het project loopt van 15 augustus 2023 tot 14 augustus 2026.
|Summary=HZ Kenniscentrum Kusttoerisme neemt deel aan het Interreg-project Beleefbare Schelde en is gevraagd een bijdrage te leveren aan de benodigde kennis en inzichten ten behoeve van spreiding en verbinding van toeristen in de grensoverschrijdende Schelde Delta regio.  In het Interreg Vlaanderen Nederland project (Be)Leefbare Schelde vinden duurzame, sociale en culturele ontwikkelingen plaats in de grensoverschrijdende Scheldedeltaregio. Het project loopt van 15 augustus 2023 tot 14 augustus 2026.
|Supercontext=PR 00279
|Supercontext=PR 00247
|Topcontext=PR 00279
|Topcontext=PR 00247
|Show navigation tree=Nee
|Show navigation tree=Nee
|Show new page button=Nee
|Show new page button=Nee

Versie van 28 feb 2024 07:54

Interreg.jpg

De overkoepelende doelstelling van (Be)Leefbare Schelde is het toeristisch ontwikkelen van de grensoverschrijdende Scheldedeltaregio als versneller voor de duurzame, sociale, en culturele ontwikkeling van het toekomstig UNESCO Global Geopark (aUGGP) Schelde Delta. In het streven naar het vergroten van de aantrekkingskracht van de Schelde Delta als toeristische bestemming, wordt ingezet op verschillende initiatieven.

Er wordt gestreefd naar een verhoogde herkenbaarheid van de regio als een waardevolle toeristische bestemming. Dit omvat het versterken van het toeristisch aanbod en het verbinden van diverse plekken in de regio. Daarnaast wordt er actief gewerkt aan het spreiden van toeristen, weg van de traditionele hotspots, naar de verborgen 'parels' in het achterland. Met bestaande en nieuwe toeristische poorten, parels, routestructuren en beleefroutes wordt het verhaal van het heden, het verleden en de toekomst van het gebied aan haar bezoekers als eenheid getoond en beleefbaar gemaakt.

Om het eigenaarschap en de participatie in het toeristisch aanbod te vergroten, worden netwerken ontwikkeld en uitgebreid. Bovendien wordt er aandacht besteed aan het creëren van een governance mechanisme dat de toekomstige samenwerking tussen toeristische poorten, parels en deelgebieden binnen de Schelde Delta waarborgt. Een essentieel aspect van deze inspanningen is de vertaling van de invloed van het klimaat en water als leidende principes, die als basis dienen voor gerichte investeringen in de regio.

Interreg Vlaanderen Nederland

(Be)leefbare Schelde wordt uitgevoerd vanuit het Interreg Vlaanderen Nederland programma met een subsidie van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). In (Be)Leefbare Schelde werken 22 partners samen en werkt, HZ-KCKT/HZ University of Applied Sciences, samen met:

Beheerstichting Zuidwaterlinie Alliantie, gemeente Bergen op Zoom, gemeente Borsele, gemeente Kapelle, gemeente Puurs-Sint-Amands, gemeente Reimerswaal, gemeente Rumst, gemeente Tholen, Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN)-Belgische Geologische Dienst (BGD), provincie Antwerpen, provincie Noord-Brabant, provincie Oost-Vlaanderen, provincie West-Vlaanderen, provincie Zeeland, Stad Oostende, Stad Sint-Niklaas, Stichting Nationaal Monument Watersnood 1953, Thomas More Mechelen-Antwerpen vzw, Toerisme Oost-Vlaanderen, Vrijbuiter Zeilen en Westtoer.

Er is een website ontwikkeld voor dit project waarop de voortgang en de resultaten worden gepubliceerd.

Rol HZ Kenniscentrum Kusttoerisme

HZ-KCKT/HZ University of Applied Sciences is de leidende partner binnen dit project en vervult niet alleen een coördinerende rol, maar neemt ook een actieve inhoudelijke rol aan in het bevorderen van kennisontwikkeling voor spreiding en verbinding in de regio. Tijdens de uitvoering van het project staat niet alleen het tot stand brengen van een duurzame infrastructuur centraal, maar ook het opbouwen van een solide kennisbasis. Onderzoekers, stakeholders en experts bundelen hun krachten om deze kennis actief te ontwikkelen, delen en behouden.

De zoektocht begint met het bepalen van de meest geschikte methodiek voor het vastleggen van bezoekersstromen, met de focus op het ontwikkelen van een strategie die zowel de regio als de 'parels' ten goede komt. Binnen dit kader rijzen vragen over hoe lokale stakeholders, zoals bewoners en ondernemers, betrokken kunnen worden bij de ontwikkeling van duurzaam toerisme. Participatief design staat hierbij centraal, waarbij de gemeenschap een cruciale rol speelt in het vormgeven van de toekomst van het toerisme in hun omgeving.

Een andere uitdaging richt zich op het monitoren van bezoekerssegmenten en het begrijpen van de redenen waarom mensen het gebied bezoeken. Hier verschuift de focus naar het vinden van de beste methodiek om deze informatie vast te leggen en te vertalen naar een strategie voor doelgerichte bezoekersspreiding. In het streven naar duurzaamheid wordt ook onderzocht hoe de betrokkenheid van bezoekers bij klimaatadaptatie rond de 'parels' en/of het park gemeten kan worden.

Tenslotte gaat HZ KCKT actief aan de slag met het samenstellen van een toolbox met participatiemodellen en de doorontwikkeling en implementatie van verhaallijnen. Daarnaast draagt HZ KCKT bij aan de ontwikkeling van zowel de strategie als het actieplan voor duurzame bezoekersspreiding, en is betrokken bij de ontwikkeling van een governance model waarmee de toekomstige samenwerking binnen de Scheldedelta wordt bestendigd.





























Beleefbare Schelde

HZ Kenniscentrum Kusttoerisme neemt deel aan het Interreg-project Beleefbare Schelde en is gevraagd een bijdrage te leveren aan de benodigde kennis en inzichten ten behoeve van spreiding en verbinding van toeristen in de grensoverschrijdende Schelde Delta regio. In het Interreg Vlaanderen Nederland project (Be)Leefbare Schelde vinden duurzame, sociale en culturele ontwikkelingen plaats in de grensoverschrijdende Scheldedeltaregio. Het project loopt van 15 augustus 2023 tot 14 augustus 2026.

Beleefbare Schelde

Contactpersonen


Daniek Nijland

Daniek Nijland


Maarten Soeters

Maarten Soeters


Noëlle Verhage

Noëlle Verhage

Over dit project

Looptijd:15 augustus 2023 - 14 augustus 2026
Thema: