Energieke samenleving: verschil tussen versies

(Versie 52961 van Hans (overleg) ongedaan gemaakt)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 40: Regel 40:
| format=datatables
| format=datatables
}}
}}
{{Projecten
{{Project
|Supercontext=Portfolio's
|Supercontext=Sociale innovatie
|Heading=Energieke samenleving
|Heading=Energieke samenleving
|Program priority=5 - very high
|Show info=Nee
}}
}}

Versie van 22 jan 2019 12:44

Dit is de verzamelplek voor alle Zeeuwse initiatieven en projecten op het gebied van de energieke samenleving. U kunt zelf een project toevoegen via de onderstaande knop. U moet dan wel eerst aangemeld zijn met uw account in het projectenportfolio. Een account kan worden aangevraagd door de optie registreren te kiezen via het silhouet-item rechts in de menubalk.

U kunt op het kaartje klikken voor meer informatie over een project. U kunt deze informatie ook bereiken via de onderstaande tabel. De tabel is uitgerust met een makkelijke zoekfunctie om snel uw weg te vinden in de projecten.



Bezig met het laden van de kaart...

























Dit is de verzamelplek voor alle Zeeuwse initiatieven en projecten op het gebied van de energieke samenleving.

Startdatum
september 1, 2015
Einddatum
december 31, 2016



Onderwerpen

Subprojecten

ProjectStartdatumEinddatumSamenvatting
Anna Zorgt1 januari 2014Vanuit de behoefte om de leefbaarheid van Sint-Annaland op peil te houden is in 2014 de Initiatiefgroep Sint-Annaland Toekomstproof ontstaan. Een groep betrokken inwoners zijn primair met de zorg voor de inwoners van Sint-Annaland aan de slag gegaan. Door enquêtes en inwonersavonden zijn de inwoners gevraagd naar hun zorgen, hun wensen en ideeën en op basis daarvan is in 2015 de zorgcoöperatie Anna zorgt opgericht en een pakket aan diensten samengesteld.
Burgerparticipatie Park Molenwater Middelburg1 september 201525 januari 2016De Gemeente Middelburg is op zoek naar een herbestemming voor het Park Molenwater sinds het vertrek van Miniatuur Walcheren naar het ZEP terrein aan de oostzijde van de stad. Op een bepaald moment kwam aan de orde of daar mogelijk een nieuwe schouwburg moest komen, nadat de nieuwbouw aan de Noordstraat was gestrand.Dat was het moment waarop een aantal bewoners in het geweer kwam tegen deze plannen en zelf ging nadenken over de vraag hoe het beste de herbestemming plaats kon vinden. Dat resulteerde vervolgens in de oprichting van een vereniging met directe belanghebbenden; de omwonenden van het Park Molenwater.

Sinds die tijd is de vereniging gesprekspartner voor de lokale overheid als het gaat om plannen ten aanzien van het betreffende terrein.

Op verzoek van de Gemeente Middelburg is er een onderzoek verricht naar de success- en faalfactoren in de communicatie tussen de vereniging en de overhead.
Burgerparticipatie in Veere, Middelburg en Goes17 november 2016Burgers nemen steeds meer initiatieven als het gaat om de leefbaarheid in hun omgeving. De mondige burger neemt geen genoegen meer met dictaten van de overheid en wil steeds meer en steeds directer invloed uitoefenen in de directe leefomgeving. Inmiddels zijn er allerlei voorbeelden van geslaagde trajecten waarin burgers zelf het initiatief hebben genomen. De lokale overheid ziet zelf grote voordelen in de participatie van de burger in de ontwikkeling van de leefomgeving. De overheid trekt zich steeds meer terug en concentreert zich op de kerntaken. Daardoor ontstaat er op een natuurlijke manier ruimte voor de burger die op zoek is naar ruimte en invloed.
Buurtbemiddeling Walcheren30 november 2016Buurtbemiddeling Walcheren is het eerste aanspreekpunt bij alle vormen van woonoverlast, onder het motto "samen komen we er wel uit!"

Buurtbemiddeling Walcheren - ondersteunt burgers in het samenleven met elkaar - bemiddelt bij een (dreigend) burenconflict - biedt maatwerk met bijvoorbeeld pendelbemiddeling, herstelbemiddeling, coaching of een burencursus.

Wanneer een bewoner van Walcheren bij Buurtbemiddeling aanklopt met een vraag over het samenleven met de buren, beoordeelt de coördinator of de bemiddelingsvraag geschikt is en of buurtbemiddeling hierbij goed maatwerk kan leveren. Zo ja, dan vraagt de coördinator twee vrijwillige bemiddelaars de bemiddeling op zich te nemen.

Bij een reguliere buurtbemiddelingszaak gaan twee bemiddelaars op bezoek bij de verschillende partijen. Daarna wordt op een neutrale plaats een bemiddelingsgesprek gehouden, waarbij de bemiddelaars het gesprek tussen de partijen leiden. Vanwege het maatwerk dat Buurtbemiddeling biedt, allemaal afhankelijk van de bemiddelingsvraag, kunnen er diverse methoden worden ingezet.

Bemiddeling

Coaching (bij burenruzie)

Pendelbemiddeling

Groepsbemiddeling

Neutrale regisseur in complexe buren/buurtzaken

Herstelbemiddeling

Leren omgaan met burenstress (cursus)
De Beer is los in Baarland10 december 2016De commissie "De beer is los" is opgericht voor de wedstrijd Duurzaam Diekendamme , waarbij dorpen een plan in konden dienden waarin zij alle toekomstideeën voor hun dorp op het gebied van duurzaamheid, sociale cohesie, cultuur, natuur en milieu konden verwerken. Baarland won de wedstrijd en kreeg een geldbedrag van 50.000 euro. Sindsdien houdt de commissie zich bezig met het, waar mogelijk, uitvoeren van onderdelen van het oorspronkelijke plan. Zo is er een bloemrijke berm gerealiseerd waar niet meer geklepeld wordt. Het maaisel wordt afgevoerd in de hoop dat door verarming van de grond een en meer gevarieerde begroeiing zal ontstaan met wilde planten en bloemen. Er is een vrijwilligerscentrale opgericht zodat dorpsbewoners die tijdelijk hulp nodig hebben, geholpen kunnen worden met bijv vervoer, kleine klusjes of boodschappen doen. Er is een waterpomp voor grondwater geinstalleerd bij de volkstuintjes, zodat de gebruikers een watervoorziening hebben voor hun tuin. Er is een introductiecursus georganiseerd voor mensen die imker willen worden. Mensen in Baarland die zonnepanelen wilden aanschaffen kregen een extra korting bij de aanschaf. Er is een cursus tuinreservaten aangeboden, er zijn warmtescans uitgevoerd bij alle woningen om mensen te attenderen op "energielekken" in hun woning, er worden in samenwerking met de enige dorpswinkel in Baarland bonnen uitgedeeld voor gratis planten en bloembollen., om aandacht te besteden aan biodiversiteit in tuinen en de leefomstandigheden van bijen. In samenwerking met de gemeente is een straat voorzien straatlantaarns op LEDverlichting, er worden Baarlandse Babbels georganiseerd met sprekers die iets vertellen over streek-eigen onderwerpen. Er is een boerenmarkt georganiseerd, er is een zwerfboekenkast in het dorpshuis, er zijn in samenwerking met de gemeente 4000 vaste planten in de gemeenteperk gezet en 1000 krokussen geplant in boomspiegels. Deze perken worden onderhouden door vrijwilligers. Er wordt zwerfafval opgeruimd en aandacht gevraagd voor afvalscheiding en lokaal verkrijgbare biologische, duurzame producten. Er is een fim gemaakt over Baarland, er wordt een dorpsboomgaard aangelegd met hoogstambomen van oude fruitrassen. De commissie probeert de dorpsbewoners te betrekken bij alle projecten en ideeën door 2x per jaar een nieuwsbrief te verspreiden met informatie, oproepen en ideeën.
Goes in beweging15 september 20151 februari 2016Als gevolg van de veranderingen in het sociaal domein is 2015 een kansrijk jaar om de ondersteuning van burgers beter toe te snijden op wat zij nodig hebben om uiteindelijk zo volwaardig mogelijk mee te kunnen participeren in de maatschappij. De transitie is gerealiseerd, nu is het tijd voor transformatie. Het één vloeit echter niet automatisch voort uit het ander. Dit betekent meer inzetten op preventie, risicofactoren vroegtijdig aanpakken en beschermende factoren versterken.

Kernbegrippen hierbij zijn:

  • vroegsignalering,
  • versterken van eigen kracht,
  • eigen verantwoordelijkheid,
  • maatschappelijke participatie en
  • burgerparticipatie.
Dit vraagt een kanteling in denken en werken bij professionals en burgers. De kanteling bij professionals kan het beste in samenwerking en vanuit de praktijk tot stand komen. Van burgers wordt gevraagd om in beweging te komen, zowel letterlijk als figuurlijk. Om dit te verwezenlijken willen we inzetten op het verbeteren van het netwerk van de burger. Het gaat daarbij zowel over de kwantiteit, als over de kwaliteit van het netwerk. Immers, soms is een ander soort netwerk nodig, dan het bestaande netwerk dat mensen rondom zich hebben verzameld. Het kan ook zijn dat mensen nog beter gebruik kunnen maken van hun bestaande netwerk.
Leiderschapsontwikkeling in maatschappelijke organisaties1 februari 201630 juni 2016Maatschappelijke organisaties staan ten dienste van de maatschappij. Woningbouwcoörporaties, busondernemingen, musea, uitkeringsinstanties en o.a. scholen hebben als gemeenschappelijk doel dat ze de publieke zaak dienen. Ze functioneren in de spanningsdriehoek overheid, markt en gemeenschap en creëren daar 'publieke waarde. In het verleden bepaalde de overhead in sterke mate het strategisch beleid van deze organisaties, al dan niet in overleg met de koepelorganisaties van de verschillende sectoren. Door o.a. de liberalisering van de afgelopen jaren wordt de planningsrol van de centrale overhead marginaal en wordt het beleid van maatschappelijke organisaties meer en meer bepaald in dialoog met de stakeholders; de burgers en de lokale overheden. De overhead zet in op burgerparticipatie waardoor de invloed van de burger steeds groter wordt. Het ligt voor de hand dat een dergelijke verschuiving zijn invloed laat gelden in strategie, doelstellingen en werkwijze. De wijze waarop deze beleidsonderdelen ingezet en uitgevoerd was in de klassieke situatie bij uitstek het domein van directie en management. Het is nu de vraag of de genoemde ontwikkelingen ook effect hebben op de wijze waarop maatschappelijke organisaties omgaan met hun leiderschapsfilosofie; m.a.w. hebben deze trends effect op de leiderschapsontwikkeling in maatschappelijke organisaties. In dit onderzoek wordt bij een elftal zeeuwse organisaties onderzocht hoe zij aankijken tegen de ontwikkelingen in maartschappij en overheid en of dit effect heeft op de leiderschapsfilosofie en leiderschapsstijl in hun organisatie.
Middelburg Groene Monumentenstad1 september 2014Warm, comfortabel en betaalbaar wonen in monumentenhuizen. En deze een duurzame toekomst geven, zodat je er over 500 jaar nog in kan wonen.
Ons Vrouwenpolder1 maart 20151 september 2016Achtergrond

De dorpsraad heeft “een duurzaam en levendig dorp met inclusieve samenleving” voor ogen en streeft dit doel ook na. Rondom thema's wonen, zorg en welzijn wordt gezocht naar een samenwerkingsstructuur waar voor iedereen onder andere de benodigde zorg beschikbaar is via vrijwilligers en professionals al dan niet met onverwachte partners voor nu en in de toekomst. De Dorpsraad van Vrouwenpolder en HZ trekken samen op bij de realisering van de doelstelling. Gezocht wordt naar creatieve oplossingen die mogelijk cross-sectoraal te behalen zijn. Zo worden de mogelijkheden van de vrijetijdseconomie en de zorgeconomie geëxploreerd en onderzocht om tot duurzame oplossingen te komen; antwoorden op de veelheid van vragen die vanuit het dorp aan de orde zijn. Doelstelling

Samen komen tot een duurzaam en levendig dorp met een inclusieve samenleving: Ons Vrouwenpolder.
Ontwikkeling duurzaamheidsplan gemeente Veere1 januari 201631 december 2016Duurzaamheidsplan van de gemeente Veere
Over-Leven met Kanker1 september 2015Goede informatievoorziening over het omgaan met kanker.
Project Alcoholgebruik jongeren11 april 201631 augustus 2016De Zeeuwse Jeugd en Alcoholaanpak ‘Laat ze niet (ver)zuipen’ van het bureau College Zorg en Welzijn (CZW) heeft de opdracht gegeven om te onderzoeken welke attitudes Zeeuwse ouders en 15 tot 18-jarige jongeren hebben met betrekking tot alcoholgebruik onder de 18 jaar. De centrale onderzoeksvraag luidt:

Welke attitudes hebben Zeeuwse ouders en 15 tot 18-jarige jongeren met betrekking tot alcoholgebruik onder de 18 jaar? Er zijn 115 ouders en 115 jongeren uit de gemeenten Vlissingen, Middelburg, Veere, Goes, Kapelle, Borsele, Reimerswaal, Noord-Beveland, Schouwen-Duiveland en Tholen geïnterviewd door studenten HBO-Pedagogiek van de HZ University of Applied Sciences.

De belangrijkste conclusie is dat de meeste ouders de verhoogde leeftijdsgrens goed vinden maar zelf vaak een leeftijdsgrens van 16 jaar aanhouden. Slechts 8 van de 115 geïnterviewde jongeren drinkt nooit, de rest drinkt meestal in het weekend en bij speciale gelegenheden. Er wordt ingedronken thuis, bij vrienden die alleen thuis zijn en buiten. Daarna wordt er in de stad gedronken waarbij de jongeren de drank zelf meekrijgen of door oudere vrienden laten halen. ‘Laat ze niet (ver)zuipen’ kan zich het beste richten op ondersteuning aan ouders ten aanzien van het stellen van regels en het voorbeeld van het eigen alcoholgebruik en op ondersteuning aan jongeren bij het omgaan met groepsdruk tijdens drankspelletjes.
Project Kaaienroute Middelburg1 september 201525 januari 2016Het project ‘herinrichting Kaaienroute’ is een burgerparticipatieproject van de gemeente Middelburg. Een groep burgers uit de omgeving heeft samen het idee en de opzet over de vernieuwing van een voorheen erg drukke weg op zich genomen. Door de aanleg van een nieuwe rondweg is er ruimte gekomen voor een vernieuwing van de oude Kaaienroute. De projectgroep heeft zich hiervoor over een aantal onderwerpen gebogen, zoals: verkeer, groen en veiligheid. Dit onderzoek richt zich op de ervaringen die de burgers van de projectgroep hebben ondervonden. Het doel hiervan is om de ervaringen van deze samenwerking tussen burgers en overhead te gebruiken bij volgende projecten. De gemeente is van plan om vaker burgers te betrekken bij projecten die rechtstreeks de belangen van burgers raken. Verder wenst de gemeente antwoord te krijgen op de vraag hoe bij burgerparticipatieprojecten een grotere reactiegroep gecreëerd kan worden.
Sleutelfiguren in Borsele18 november 2016In het kader van het project Zorgzame Dorpen van de gemeente Borsele is een onderzoek uitgevoerd naar eigenschappen van sleutelfiguren die bijdragen aan het succes van burgerinitiatieven. De aanleiding voor dit onderzoek is de komst van de participatiesamenleving en de noodzaak dat burgers steeds meer zorgtaken van de overheid gaan overnemen.
Vrijwilligerssteunpunt Samen Vrijwillig7 december 2016Het vrijwilligerssteunpunt van Stichting Welzijn Middelburg fungeert als maatschappelijk makelaars: we brengen mensen die vrijwilligerswerk zoeken in contact met lokale vrijwilligersorganisaties.

We ondersteunen vrijwilligersorganisaties bij hun vragen en verstrekken informatie over de ontwikkelingen in vrijwilligerswerk. We verbinden en versterken vrijwilligersorganisaties door hen rondom inhoudelijke thema’s met elkaar in contact te brengen.

Wij zetten ons in om vrijwilligerswerk te promoten onder de inwoners van Middelburg, van jong tot oud. Door mooie en inspirerende voorbeelden uit te dragen hopen we (nog meer) inwoners te enthousiasmeren om kennis te maken met vrijwilligerswerk.
Werk aan je woning strategie1 januari 201631 december 2016De zoektocht naar strategische acties om samen de energieke samenleving vorm te geven.

Deelnemers

Geen deelnemers.

Bronnen


Bronnen gemaakt op deze pagina

 Pagina naamTitelAuteur(s)Datum
Resource Hyperlink 00149Resource Hyperlink 00149Samen etenSamen eten2016
Resource Hyperlink 00151Resource Hyperlink 00151ZeeweringenYvonovember 23, 2016

Alle bronnen voor dit project

 Pagina naamTitelAuteur(s)Datum
Praktijkvoorbeeld Anna Zorgt 141116.docxBestand:Praktijkvoorbeeld Anna Zorgt 141116.docxPraktijkvoorbeeld Anna ZorgtSonja Nossentnovember 14, 2016
Praktijkvoorbeeld Groene Monumenten def 151116.docxBestand:Praktijkvoorbeeld Groene Monumenten def 151116.docxPraktijkvoorbeeld Groene MonumentenSonja Nossentnovember 15, 2016
Resource Hyperlink 00135Resource Hyperlink 00135Anna zorgtZprgcoöperatie Anna zorgt2016
Resource Hyperlink 00148Resource Hyperlink 00148Over-Leven met KankerHans de Bruin2016
Resource Hyperlink 00149Resource Hyperlink 00149Samen etenSamen eten2016
Resource Hyperlink 00151Resource Hyperlink 00151ZeeweringenYvonovember 23, 2016