MediaWiki:IKH Oncologist: verschil tussen versies

Geen bewerkingssamenvatting
(rolbeschrijving gewijzigd)
Regel 1: Regel 1:
== Oncoloog ==
== De oncoloog ==
Een oncoloog is een arts die is gespecialiseerd in de behandeling van kanker. De belangrijkste taken van een oncoloog zijn het stellen van diagnoses, het bespreken van behandelopties, het opstellen van een behandelplan, controles en palliatieve zorg. Voor de begeleiding en behandeling werken oncologen samen met oncologieverpleegkundigen.
Een oncoloog is een arts, gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van kanker. De oncoloog werkt in een ziekenhuis en wordt ondersteund door een team. De oncologisch verpleegkundige begeleidt de patiënten tijdens het behandeltraject.


Tijdens afspraken met de oncoloog krijg je vaak veel informatie en kunnen er lastige termen voorbij komen. Stel vooral vragen als er iets onduidelijk is. Het is aan te raden om iemand waar je steun aan hebt mee te nemen naar het gesprek. Ook kun je vragen of je het gesprek mag opnemen zodat je het op een later moment nog eens rustig kunt terugluisteren. Dit is heel gebruikelijk.
=== Taakverdeling tussen arts en verpleegkundige ===
De gesprekken met de arts zijn doorgaans kort en gericht op de diagnose, de ziekte en de behandeling. <blockquote>Werknemer: ''"Je zit tien minuten in de spreekkamer bij de chirurg en krijgt te horen het is triple negatief, dan moet je weer naar een verpleegkundige en die gaat andere dingen met je doen."''</blockquote><blockquote>Werknemer: ''"... en dan ben ik ook blij als de oncoloog zegt we kijken nu alleen maar naar de chemo. Je moet je focussen op de behandeling want dat vergt ook veel van je lichaam."''</blockquote>De verpleegkundige heeft meer tijd en aandacht voor bijkomende zaken.<blockquote>Werknemer: ''"Ik wilde echt alles weten. Wanneer gaat mijn haar uitvallen? Valt al mijn haar uit? Wanneer mijn wenkbrauwen, dat soort stomme dingen. Bij de verpleegkundig specialist konden wij wel terecht. Dat het ook niet gek is om te vragen."''</blockquote>


De mate waarin oncologen tijdens de afspraken aandacht besteden aan het thema werk wisselt. De oncoloog is met name expert in de behandeling van kanker. Soms vindt er intensieve samenwerking plaats met de bedrijfsarts, maar soms ook niet. De oncoloog houdt een medisch dossier bij. Met toestemming van de patiënt kan informatie worden opgevraagd door de bedrijfsarts. De bedrijfsarts is ook een medisch specialist, maar dan in de context van werk. In Nederland is de bedrijfsarts de enige die beslissingen mag nemen over de inzetbaarheid van een werknemer. Het beoordelen van de inzetbaarheid is dus geen taak van de oncoloog. Wel hebben veel oncologen en oncologieverpleegkundigen de wens om brede ondersteuning te bieden, bijvoorbeeld door mee te denken over de terugkeer naar werk. Oncologen en oncologieverpleegkundigen kunnen met je meedenken en je eventueel doorverwijzen naar personen en organisaties die je verder kunnen helpen.
=== De organisatie van de behandeling ===
In de praktijk bestaat een behandeling uit verschillende onderzoeken en afspraken. Het oncologisch team zorgt dat alles in de juiste volgorde wordt gepland.<blockquote>Werknemer: ''"Het gaat planning technisch allemaal ook zo… ze ontzorgen je echt. Want alle afspraken, dan moet je een MRI en daar moet je zelf niet achteraan, je krijgt gewoon hup meteen een afspraak mee. En toen, er moesten allemaal injecties gegeven worden. Je krijgt dan radioactief spul ingespoten zo dat ze de weg naar je oksel kunnen vinden om te kunnen kijken of het uitgezaaid is of niet. Dat hadden ze gepland, en op die dag was ook de operatie gepland. Dat liep niet allemaal zoals gepland, maar daar hoefde ik allemaal niet achteraan. 'Oh dat regelen we voor je.' Ze regelen alle afspraken voor je, Ook de overdracht. Ik ben overgedragen aan de chemo. Nou, dan word je meteen gebeld. Nou had ik dan het laatste gesprek met oncoloog en die zei, nou ik ga je nu overdragen aan de bestraling en dezelfde middag, ik was net thuis, bellen ze van die afdeling van, ja we hebben je overdracht gekregen en je afspraak is 20 september. Dat is gewoon heel prettig."''</blockquote>


== Oncologieverpleegkundige ==
=== Afgebakende taken ===
Een oncologieverpleegkundige biedt brede begeleiding aan mensen met kanker en hun naasten. Een oncologieverpleegkundige coördineert de uitvoering van het behandelplan en houdt goed in de gaten hoe je reageert op de behandelingen en medicijnen. Een oncologieverpleegkundige kan voorlichting geven over de behandeling, mogelijke bijwerkingen, het omgaan met onzekerheid, psychische en lichamelijke klachten en voor praktisch advies. Zowel voor, tijdens als na het behandeltraject terecht met al je vragen bij hen terecht. Hoewel oncologieverpleegkundigen zelf niet overal expert in zijn kunnen zij wel met je meedenken en je eventueel doorverwijzen naar personen en organisaties die je verder kunnen helpen. 
Zodra de behandeling is afgerond zit de taak van de oncoloog en de oncologisch verpleegkundige erop.<blockquote>Werknemer: ''"Het medische traject is afgelopen en al die andere dingen moet je zelf naar op zoek."''</blockquote><blockquote>Werknemer: ''"Ik weet nog met het ziekenhuis daar kreeg ik mijn één na laatste kuur mee. Ik zat in Rotterdam voor de behandeling en mocht in het streekziekenhuis bloed laten prikken en de laatste kuur doen. Toen dat goed was werd ik nog gebeld door een verpleegkundige die ik helemaal niet kende en dat was dan de evaluatie van hoe het allemaal gegaan was. Dat vond ik wel raar. Het was ineens ook echt zo klaar. De rest daar krijg je niks van mee, van hoe dan verder."''</blockquote>

Versie van 28 mrt 2023 11:18

De oncoloog

Een oncoloog is een arts, gespecialiseerd in het diagnosticeren en behandelen van kanker. De oncoloog werkt in een ziekenhuis en wordt ondersteund door een team. De oncologisch verpleegkundige begeleidt de patiënten tijdens het behandeltraject.

Taakverdeling tussen arts en verpleegkundige

De gesprekken met de arts zijn doorgaans kort en gericht op de diagnose, de ziekte en de behandeling. 

Werknemer: "Je zit tien minuten in de spreekkamer bij de chirurg en krijgt te horen het is triple negatief, dan moet je weer naar een verpleegkundige en die gaat andere dingen met je doen."

Werknemer: "... en dan ben ik ook blij als de oncoloog zegt we kijken nu alleen maar naar de chemo. Je moet je focussen op de behandeling want dat vergt ook veel van je lichaam."

De verpleegkundige heeft meer tijd en aandacht voor bijkomende zaken.

Werknemer: "Ik wilde echt alles weten. Wanneer gaat mijn haar uitvallen? Valt al mijn haar uit? Wanneer mijn wenkbrauwen, dat soort stomme dingen. Bij de verpleegkundig specialist konden wij wel terecht. Dat het ook niet gek is om te vragen."

De organisatie van de behandeling

In de praktijk bestaat een behandeling uit verschillende onderzoeken en afspraken. Het oncologisch team zorgt dat alles in de juiste volgorde wordt gepland.

Werknemer: "Het gaat planning technisch allemaal ook zo… ze ontzorgen je echt. Want alle afspraken, dan moet je een MRI en daar moet je zelf niet achteraan, je krijgt gewoon hup meteen een afspraak mee. En toen, er moesten allemaal injecties gegeven worden. Je krijgt dan radioactief spul ingespoten zo dat ze de weg naar je oksel kunnen vinden om te kunnen kijken of het uitgezaaid is of niet. Dat hadden ze gepland, en op die dag was ook de operatie gepland. Dat liep niet allemaal zoals gepland, maar daar hoefde ik allemaal niet achteraan. 'Oh dat regelen we voor je.' Ze regelen alle afspraken voor je, Ook de overdracht. Ik ben overgedragen aan de chemo. Nou, dan word je meteen gebeld. Nou had ik dan het laatste gesprek met oncoloog en die zei, nou ik ga je nu overdragen aan de bestraling en dezelfde middag, ik was net thuis, bellen ze van die afdeling van, ja we hebben je overdracht gekregen en je afspraak is 20 september. Dat is gewoon heel prettig."

Afgebakende taken

Zodra de behandeling is afgerond zit de taak van de oncoloog en de oncologisch verpleegkundige erop.

Werknemer: "Het medische traject is afgelopen en al die andere dingen moet je zelf naar op zoek."

Werknemer: "Ik weet nog met het ziekenhuis daar kreeg ik mijn één na laatste kuur mee. Ik zat in Rotterdam voor de behandeling en mocht in het streekziekenhuis bloed laten prikken en de laatste kuur doen. Toen dat goed was werd ik nog gebeld door een verpleegkundige die ik helemaal niet kende en dat was dan de evaluatie van hoe het allemaal gegaan was. Dat vond ik wel raar. Het was ineens ook echt zo klaar. De rest daar krijg je niks van mee, van hoe dan verder."