LC 00722: verschil tussen versies

Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
__NOTOC__In de onderzoeken van HZ Kenniscentrum Zeeuwse Samenleving dragen we met kennis en verdieping bij aan de kwaliteit van leven in Zeeland. Nu en in de toekomst. Hoe we dit doen?
__NOTOC__


==== Onderzoeken ====
Als Kenniscentrum willen we met betekenisvol, goed en onafhankelijk onderzoek bijdragen aan een toekomstbestendige samenleving waarin alle inwoners meedoen. Wij zetten in op een duurzame relatie tussen de inwoner van Zeeland en haar sociale, fysieke en economische omgeving. Onderzoeken moeten niet in de bureaulade verdwijnen, maar werkelijk nut hebben. Daarom voeren wij - met de onderzoeksresultaten als basis - het gesprek met inwoners, studenten, maatschappelijk partners en overheden over nut, noodzaak en impact. Op deze manier willen we onze bijdrage leveren aan beleid, zodat huidige en toekomstige generaties er profijt van hebben. <blockquote> ''We zijn vastberaden om bij te dragen aan de kwaliteit van leven in Zeeland. Nu en in de toekomst.''</blockquote> Wij richten ons als kenniscentrum specifiek op vijf onderzoekslijnen, namelijk: ‘alle Zeeuwen in beeld’, ‘de regionale arbeidsmarkt in balans’, ‘de waarde van cultuur’, ‘vitale en duurzame steden/dorpen’ en ‘brede welvaart als monitor en gespreksmodel’. Met deze onderzoekslijnen en door middel van wetenschappelijk, praktijkgericht onderzoek geven wij invulling aan onze werkzaamheden. Wij worden daarbij gedreven door vragen die inwoners zelf en/of gezamenlijk in een gesprek beantwoorden: wat willen we (‘motivatie’)? Wat kunnen we (‘capaciteit’)? Wie en wat hebben we nodig (‘gelegenheid’)? Waar willen we naartoe (‘ambities’)? Met de kennis die dit oplevert helpen wij Provincie, Zeeuwse gemeenten en andere organisaties bij het ontwikkelen en inrichten van hun beleid.
De onderzoeken die wij jaarlijks uitvoeren zijn actueel en relevant voor Zeeland. Wij spelen met ons onderzoek in op actuele ontwikkelingen in beleid, politiek en samenleving en signaleren daarbij thema’s die voor de Zeeuwse samenleving van belang zijn.
 
==== Mensen ====
In onze onderzoeken hebben wij een scherp oog voor mensen in het algemeen en voor de inwoners in Zeeland in het bijzonder. Hoe staat het met leefsituatie van de Zeeuwen? En wat zijn hun ervaringen en gevoelens daarbij? Door te monitoren, door te onderzoeken wat inwoners vinden, ervaren en doen, en door inwoners actief mee te laten denken met onderzoeksthema’s en –uitkomsten via bijeenkomsten en een inwonerpanel, dagen wij uit om verder te kijken en stimuleren wij betrokkenheid bij de maatschappij.
 
==== Vertalen ====
Wij gaan verder dan het aanleveren van data. De data die wij gebruiken zijn zelf verzameld of afkomstig uit bestaande registratiesystemen. De data zijn voor ons geen doel op zich, maar een middel om onze onderzoeksvragen te beantwoorden. Wij beschrijven, vergelijken, verklaren en plaatsen gegevens binnen de Zeeuwse context. Wij hebben daarbij oog voor regionale en landelijke ontwikkelingen en voor bevindingen uit ander onderzoek.
 
==== Verbinden ====
Aan het begin van het onderzoek raadplegen wij inwoners en professionals bij de invulling van het onderzoek; na afloop delen wij onze bevindingen met externe betrokkenen, zoals inwoners, ondernemers en ambtenaren. Die worden gevraagd om te reflecteren op de bevindingen en mee te praten over nut, noodzaak en toepasbaarheid van de resultaten voor het werkveld. Wij faciliteren het gesprek door onze bevindingen te presenteren en door met partijen uit de samenleving in gesprek te gaan. Daarnaast verbinden wij in de nieuwe Data Alliantie door data, middelen en voorzieningen te delen met onze Zeeuwse kennispartners.


{{Light Context
{{Light Context

Versie van 10 jul 2023 16:38


Als Kenniscentrum willen we met betekenisvol, goed en onafhankelijk onderzoek bijdragen aan een toekomstbestendige samenleving waarin alle inwoners meedoen. Wij zetten in op een duurzame relatie tussen de inwoner van Zeeland en haar sociale, fysieke en economische omgeving. Onderzoeken moeten niet in de bureaulade verdwijnen, maar werkelijk nut hebben. Daarom voeren wij - met de onderzoeksresultaten als basis - het gesprek met inwoners, studenten, maatschappelijk partners en overheden over nut, noodzaak en impact. Op deze manier willen we onze bijdrage leveren aan beleid, zodat huidige en toekomstige generaties er profijt van hebben.

 We zijn vastberaden om bij te dragen aan de kwaliteit van leven in Zeeland. Nu en in de toekomst.

 Wij richten ons als kenniscentrum specifiek op vijf onderzoekslijnen, namelijk: ‘alle Zeeuwen in beeld’, ‘de regionale arbeidsmarkt in balans’, ‘de waarde van cultuur’, ‘vitale en duurzame steden/dorpen’ en ‘brede welvaart als monitor en gespreksmodel’. Met deze onderzoekslijnen en door middel van wetenschappelijk, praktijkgericht onderzoek geven wij invulling aan onze werkzaamheden. Wij worden daarbij gedreven door vragen die inwoners zelf en/of gezamenlijk in een gesprek beantwoorden: wat willen we (‘motivatie’)? Wat kunnen we (‘capaciteit’)? Wie en wat hebben we nodig (‘gelegenheid’)? Waar willen we naartoe (‘ambities’)? Met de kennis die dit oplevert helpen wij Provincie, Zeeuwse gemeenten en andere organisaties bij het ontwikkelen en inrichten van hun beleid.