Leren is het nieuwe rekruteren in samenwerking met Zorgband Leie & Schelde, Toster Software en EldersVR.
Achtergrond: De druk op zorgpersoneel is hoog waardoor er steeds meer gebruik wordt gemaakt van niet-gezondheidszorgbeoefenaars. Deze personeelsleden mogen nu hygiënische zorgen (ADL) uitvoeren, maar scholing vergt extra middelen en inspanningen. Dit kan belastend zijn voor zorginstellingen en de kwaliteit van zorg beperken. Zorgband zoekt naar effectieve en aantrekkelijke training van dit personeel in een VR-omgeving. Deze aanpak zou leren laagdrempeliger maken voor de doelgroep. Bovendien biedt leren in VR een moderne en speelse manier om nieuwe vaardigheden aan te leren. Dit kan helpen om het tekort aan gekwalificeerd zorgpersoneel aan te pakken.
Onderzoek: Er worden verschillende co-creatie sessies en real-life tests georganiseerd door Zorgband Leie & Schelde en HZ University of Applied Sciences voor de integratie van interactieve en niet-interactieve VR-oplossingen in de trainingsmethodiek van de zorginstelling. De sessies richten zich op het verkennen van verschillende scenario's, het testen van VR-scenario's in de praktijk en het verkrijgen van go-to-market advies door onderzoek naar de toepassing van VR-training in andere zorgorganisaties.
Reablement vóór en met iedereen in samenwerking met DigiRehab, Bewegingstherapie Davidse, Mintus, Stichting Lelie Zorggroep, Wit-gele Kruis West-Vlaanderen en Woon en Zorg Heilig Hart.
Achtergrond: De toenemende zorgvraag door de achteruitgang van de fysieke gesteldheid van ouderen en het tekort aan zorgpersoneel in de zorgsector vormen een uitdaging. Dit project richt zich op het actief en zelfstandig houden van ouderen om zo de zorgvraag te verminderen. Men zoekt naar methoden om ouderen met verhoogd valrisico op te sporen en te ondersteunen, maar dit leidt tot extra druk op de eerstelijnszorg. Gepersonaliseerde, digitale trainingsprogramma's gericht op revalidatie kunnen deze druk verlichten. Er wordt gezocht naar partijen die effectieve digitale trainingsprogramma's voor ouderen aanbieden, die thuis kunnen worden gebruikt en eenvoudig te bedienen zijn. Het doel is om te onderzoeken hoe deze vorm van revalidatie preventief kan worden toegepast en duurzaam geïntegreerd kan worden in het dienstenaanbod van gemeenten en de eerstelijnszorg.
Onderzoek: Er worden een aantal activiteiten uitgevoerd in het kader van het opzetten van een efficiënt traject met DigiPrehab, gericht op drie cliëntreizen. Dit omvat expertinterviews, focusgroepen met mantelzorgers, vrijwilligers en zorgprofessionals, marktstudies in zowel Nederland als Vlaanderen, verdiepingssessies over het zorgecosysteem, en businessmodelsessies om een duurzaam businessmodel te valideren.