Minor - Psychologie in de Praktijk

Iedereen kent wel dat stemmetje in diens hoofd die zegt dat dat ene klusje nog even afgevinkt moet worden, of de boodschappen écht voor 18.00 uur gehaald moeten zijn. Echter, niet hoofd werkt hetzelfde en niet iedereens stemmetje ‘zegt dezelfde dingen’. Een leuk voorbeeld hiervan is het begrip ‘the nothing box’ van Mark gungor. En hoe werken al die mensen met verschillende stemmetjes samen in de praktijk op de werkvloer? Binnen de minor ‘psychologie in de praktijk’ leren studenten hoe zij methodes uit de positieve psychologie kunnen inzetten om mentale gezondheid op jouw werkvloer te verbeteren. Studenten zullen middels het aanbieden van een coachingsgesprekken leren hoe zij medewerkers kunnen begeleiden in het verstevigen van mentale gezondheid. Zij zullen medewerkers inzicht geven in het feit dat ieders brein verschillend werkt.

De minor

Binnen dit semester leren studenten meer over psychologie in de praktijk, dit gebeurt middels drie fases. In de eerste periode van de minor richten studenten zich vooral op zelfbewustwording. Zo doen zij een Lumia test, leren zij meer over hoe zij zich gedragen in het dagelijks leven en wat hun triggers zijn als het niet zo goed gaat. Vervolgens gaan zij in het tweede deel van de minor aan de slag binnen een organisatie. Binnen deze organisatie herkennen en erkennen zij mentale gezondheid op de werkvloer. Elke studenten voert één coachingstraject uit met een medewerker. Tot slot zullen studenten tijdens het derde deel de vertaalslag maken van het coachingstraject naar Postieve Gezondheid op de werkvloer.

Wat mag u van de studenten verwachten?

Studenten van de HZ University of Applied Sciences (HZ UAS) hebben een inspanningsverplichting, dat betekent dat wordt verwacht dat zij gemotiveerd aan de slag gaan. Studenten werken dit project zelfstandig aan hun coachingstraject, zij begeleiden één-op-één een medewerker van jouw organisatie.

What's in it for you?

Deelname aan deze minor biedt een mooie kans om als organisatie in beeld te komen bij studenten. Dé kans om een visitekaartje af te geven en ook in de toekomst met onze studenten aan de slag te gaan middels nieuwe projecten, stages of zelfs toekomstig medewerkers. Daarnaast kunnen studenten tijdens het project het thema positieve gezondheid en een psychologisch welbevinden op de werkvloer op de kaart zetten binnen jouw organisatie.

Hoe wordt de student begeleid vanuit de HZ UAS?

De studenten zijn derdejaars studenten, welke al vaker voor en met externe opdrachtgevers hebben gewerkt. Gedurende het project kunnen studenten op vaste momenten in de week terecht bij hun begeleidend docent voor vragen, meedenken en sparren.

Algemene informatie / Wat wordt er van u verwacht?

  • De projectcourse vindt plaats van februari tot en met juni 2025 op de HZ UAS.
    • De studenten begeleiden van april tot en met juni één medewerker per student binnen jouw organisatie.
    • Het coachingstraject bestaat uit een intake, minimaal één interventiegesprek en een terugblik.
    • De coachingsdagen kunnen plaatsvinden op maan- en dinsdagen.
  • Wij vragen van jouw organisatie dat er 20 medewerkers zijn welke willen meewerken aan het project.
  • De coachingsgesprekken worden schriftelijk vastgelegd en nagekeken door de betrokken docenten. Indien gewenst kunnen de verslagen worden geanonimiseerd. Het nakijken van de verslaglegging gebeurt vertrouwelijk binnen de opleiding en de documentatie wordt niet openbaar gemaakt.

Link met sustainable development goals

In het instellingsplan van de HZ hebben we het statement bijdragen aan een betere wereld opgenomen. Bij het samenstellen van de casuïstiek zijn wij dan ook actief op zoek naar casussen waarbij een koppeling kan worden gemaakt met één of meer Sustainable Development Goals (SDGs). Middels het projectformat wat wij als leidraad voor de opdracht gebruiken, wordt gevraagd naar de raakvlakken van de opdracht ten opzichte van de SDGs.

Interesse?

Mail naar Jeroen Vreeke via jeroen.vreeke@hz.nl.






























Referenties