Portfolio ontwikkelingen
VisualEditor
Wikipagina's worden opgemaakt middels een opmaaktaal genaamd wikitext. Wikitext kan worden gezien als een lichtgewicht HTML, de taal waarin web-pagina's worden geschreven. Ondanks dat wikitext relatief simpel is, is wikitext voor veel schrijvers van wiki-pagina's een forse en eigenlijk ook ongewenste hobbel. Sinds enige jaren wordt gewerkt aan een VisualEditor waarmee tekst op een visuele, haast wysiwyg (what you see is what you get) manier kan worden ingevoerd. Deze editor is nog niet volledig uitontwikkeld, maar is inmiddels wel goed bruikbaar. Ontwikkelingen aan de editor gaan snel, wekelijks komen nieuwe en verbeterde functionaliteiten ter beschikking. Nieuwe ontwikkelingen die het gebruik van het portfolio vereenvoudigen worden hier gemeld.
Linken naar pagina's
Iedere pagina in een wiki moet een unieke naam hebben. Om te voorkomen dat gebruikers van het portfolio dezelfde paginanamen kiezen, worden de paginanamen automatisch gegegeneerd. Bijvoorbeeld, de deelnemer Hans heeft de paginanaam CNTR 00001, maar deze naam is veranderd in de leesbare naam Hans.
In de VisualEditor kan op dit moment helaas niet de leesbare namen worden gebruikt en moeten vooralsnog de automatisch gegenereerde namen worden gebruikt. In de komende maanden gaan we de VisualEditor zodaning configureren dat wel de leesbare namen worden gebruikt. In de tussentijd worden de gegenereerde namen in Projectpaginaoverzichten getoond voor copy&paste acties in de VisualEditor. Tip: open twee tabbladen in de browser, één voor de VisualEditor en de andere voor de overzichten. Zo kan eenvoudig een paginanaam uit een overzicht naar de VisualEditor worden gekopieerd.
Opzet Portfolio-wiki
Werk in uitvoering
- Navigatie / zichtbare onderdelen in de Chameleon skin, inclusief opbouw en positie van de pagina-onderdelen // broodkruimel: nadrukkelijker in beeld
- Paginatitel is nu nog identiek aan URL-titel, dat is niet altijd mooi (pre- en postfixes worden ook getoond)
- Toelichting op het klikken op red links kan misschien wel weg omdat de betekenis daarvan al aardig is ingeburgerd
- Wijzigen overkoepelende context - bijvoorbeeld in het geval wanneer een studentenproject onderdeel blijkt te zijn van een ander of overkoepelend project in plaats van direct van het desbetreffende Living Lab
- Kunnen bewerken in de Chameleon skin
- Visual Editor:
- Toevoegen van bestanden, afbeeldingen, tabellen etc. Nu wordt er voor bestanden en afbeeldingen Resource Descriptions aangemaakt, maar die worden nog niet gelijk aan de desbetreffende pagina toegevoegd waar je die wilde uploaden (via de VE kun je alleen afbeeldingen toevoegen, en nog niet bestanden - echter, dit is een wat omslachtige stap)
- Aanmaken van nieuwe pagina’s in het geval er veel tekst in een bepaalde paragraaf moet (alternatief: geselecteerde delen van de tekst inklapbaar maken) / toelichting op ‘Creëer een onderliggende context’ verduidelijken
- Verwijzen naar andere wiki-pagina’s en externe websites (vooral handig bij de reflectie en verwijzing naar content, etc.)
- Image map generator voor het toevoegen van wereldbeelden in rijke plaatjes
- Reflectievoorbeeld / assessment
Pagina's die als format (preload) worden weergegeven voor projectrapportage
Systeembenadering:
- SSM content voorbeeld
- SSM proces voorbeeld
Traditionele insteek:
- Standaard content voorbeeld
- Standaard proces voorbeeld