Onderzoeksfilosofieƫn en systeemdenken
De research onion is je beste vriend. Zie ook Saunders et al (Saunders et al., 2015).
Onderzoeksfilosofieën
Postivisme
De positivistische onderzoeksfilosofie gaat uit van het standpunt dat alleen feitelijke kennis opgedaan via observatie (de zintuigen) leidt tot betrouwbare kennis. De rol van een onderzoeker is beperkt tot datacollectie en interpretatie van de gegevens volgens objectieve methoden. De onderzoeksresultaten zijn dan ook observeerbaar en kwantificeerbaar.
Positivisme berust op kwantificeerbare observaties die via statistische methoden kunnen worden geanalyseerd. De onderzoeker maakt geen onderdeel uit van de studie, er is geen plaats voor menselijke interpretatie. Veelal wordt een deductieve aanpak gevolgd.
Interpretivisme (ook wel subjectivisme of (sociaal) constructivisme genoemd)
Volgens de interpretivistische filosofie is het noodzakelijk voor de onderzoeker om verschillen te begrijpen tussen mensen in onze rol als sociale actoren. Zodoende wordt onderscheidt gemaakt tussen objecten en mensen, waarbij wij mensen sociale actoren zijn die de wereld om zich heen interpreteren. Op basis van deze interpretaties passen we onze betekenissen over de wereld om ons heen en ons gedrag aan. Voor de onderzoeker betekent dit dat deze een empathische houding aanneemt om de betekenis die sociale actoren vormen te kunnen begrijpen.
Kritisch realisme
De relatie tussen kritisch realisme en systeemdenken
Referenties
- Research onion is je beste vriend, De afstudeerconsultant, 22 september 2016.
- Systems Thinking, Critical Realism and Philosophy: A Confluence of Ideas (Ontological Explorations), John Mingers, Routledge, 1 januari 2015.
- Research Methods for Business Students, Saunders et al., 2015.
Hier wordt aan gewerkt of naar verwezen door: Expertise Management Methodology (EMM), Kennis en kunde, Werkzaamheden KC EVM