Vervang deze zin door een tekst over jouw ervaring.


















Experience, afkomstig van: Sylvia den Haan

Competenties: het was goed om terug te komen op de te ontwikkelen competenties, eerlijk gezegd ben ik daar in de waan van de dag niet snel (in ieder geval niet bewust) mee bezig. Complexe vraagstukken: bezig zijn met het grotere geheel, niet alleen met de (korte termijn) oplossing voor jouw probleem van dit moment. Wederzijds begrip en gedeelde betekenis waren voor mij geen zaken waar ik mij van bewust was, maar nu ik kennis gemaakt heb, drijven ze steeds naar boven. Systeemdenken: is nog de ver van mijn bed show, dat heeft een voor mij onaantrekkelijk abstractieniveau.

Competenties
Integraliteit: ik ervaar, nu we gelijkwaardig met mensen van verschillende afdelingen bij elkaar zitten, échte samenwerking. Normaal omvat het meer het sturen van verzoeken om advies naar elkaar en het reageren op het antwoord. Ik realiseer me nu dat dit geen 'samenwerken' is, maar 'samen werken'. Dit helpt om het geheel meer te overzien, wat moeten de collega's van andere afdelingen nu eigenlijk doen om mij te kunnen adviseren.

Participatie: Nog niet eens zo zeer van burgers in deze fase, maar meer kijkend naar gelijkwaardig, met elkaar participeren in processen om te komen tot een goed eindresultaat. Dat houdt dus in dat ik (vraaggericht opereren doe ik al, ook richting collega's) probeer te luisteren naar de vraag onder de vraag. En niet alleen maar het stuk lees wat ik krijg gestuurd of de vraag beantwoord, maar er ook eens bel met de vraag wat het probleem is wat onder het stuk of de vraag ligt. Voor mij hangen de complexe vraagstukken heel erg samen met de competenties. Veel van de competenties op zich zichzelf bezien bezit is, maar als ik het koppel aan de complexe vraagstukken, vind ik eigenlijk dat de competenties in samenhang met elkaar zichtbaar zouden moeten worden én dat ik dat nog mis. Dan ben ik te gefocust op het één en laat ik op het ander steken vallen. Het herkennen van elkaars wereldbeeld is nog niet zo moeilijk, maar het erkennen ervan (en dus ook je oordeel uitstellen) wel. Ik kreeg daarover al eens een spiegel voorgehouden van mijn therapeute, niet met deze termen, maar het effect was wel dat ik me realiseerde dat ik (zeker voor anderen, onaangenaam) snel klaar stond met een oordeel. Ik vind het fijn dat dit nu een theoretisch kader krijg, mijn 'juridische brein' vindt het prettig om daar analytisch mee bezig te zijn. Dit is dus echt iets wat in één of andere vorm dagelijks terugkomt, ook in mijn privéleven. Zie steeds die olifant...... Ik weet niet of de terminologie van verificatie en validatie zal onthouden, ik vind de vraag 'doe ik / doen we de dingen goed' en de vragen 'doe ik / doen we de goede dingen' en tenslotte 'doe ik / doen we de goede dingen goed' veel leuker en toegankelijk. Eigenlijk is dit iets waar ik altijd mee bezig ben, het nadeel van perfectionisme, maar dit zijn heel leuke praktische vragen om regelmatig bij stil te staan!

Startdatum
november 18, 2020
Einddatum
november 18, 2020

Generieke principes

Principes die kunnnen worden toegepast in geleerde lessen.

Geleerde lessen

Let op! De geleerde lessen opgedaan in jouw ervaringen met de praktijk worden gedeeld met alle deelnemers. Deel hier geen privacy-gevoelige informatie!

Geen geleerde lessen.