Jan Muizelaar

Fit voor de Toekomst april 2021.

Omgevingswet – Omgevingstafel en Ontwikkelformule.

Opdracht: hoe geef je reflectie vorm, hoe richt je het in, zowel in- als extern?

Bij de Omgevingstafel zit een observator aan. Dat is een officiële rol voor iemand die toeziet op de gang van zaken aan de Omgevingstafel. Hij/zij is het startpunt voor 3 vormen van terugkijken op het gelopen proces.

1.    In de eerste plaats geeft hij aan het einde van de tafel feedback over het proces en de wijze waarop het gesprek verlopen is.

2.    In de tweede plaats vraagt hij de interne en externe deelnemers via een formulier om een evaluatie van het proces en het gesprek aan de Omgevingstafel (wat ging goed, wat ging niet goed, wat kan beter).

3.    In de derde plaats zet hij aan tot reflectie: bekijk als deelnemer je eigen rol, houding, inbreng, enz. voor, na en tijdens de Omgevingstafel.

1.    Aan de hand van de tevoren gemaakte afspraken geeft de observator aan hoe naar zijn mening het gesprek verlopen is. Eventueel legt hij uit waarom hij heeft ingegrepen. Waar mogelijk gebeurt dit in dialoog. Ook de initiatiefnemer kan desgewenst aan dit gesprek deelnemen. Een gesprek over houding en gedrag vind bij voorkeur plaats in een veilige omgeving, zonder initiatiefnemer.

2.    Via een formulier vraagt de Observator aan de leden om te kijken wat er goed en fout ging en wat er beter kan, in het proces, bij zichzelf en eventueel de anderen.

3.    Eveneens via een formulier zet de Observator aan tot reflectie, dus hoe kijkt de deelnemer naar de eigen rol, houding en gedrag; wat leert hij daarvan? Voorbeelden van vragen (om het onderscheid met evaluatie duidelijker te maken) zijn:

-       Wat doe ik?

-       Welke acties heb ik ondernomen?

-       Wanneer werk ik methodisch en wanneer intuïtief?

-       Wanneer werk ik routinematig?

-       Op welke manier geef ik samenwerking vorm?

-       Hoe is mijn gedrag te omschrijven?

De Observator verzamelt de resultaten van zijn feedback en de ingezamelde formulieren. Hij overlegt met de ‘procesdirecteur’ (de persoon verantwoordelijk voor dit proces onder de Omgevingswet), en vertegenwoordiger van P&O over de resultaten. Deze groep, exclusief de Observator, initieert en is verantwoordelijk voor de vervolgstappen als het gaat om bijsturing, training en opleiding, werving en selectie, coaching en/of intervisie. In de ideale situatie is er een interne coach bij en de opleidingscoördinator.

Er is een uitvoeringsplan voor reflectie en intervisie: op vaste momenten komen betrokkenen bij elkaar. Dat is een verplichting. Intervisie kan de eerste keren plaats vinden onder leiding van een intervisiecoach, maar na verloop van tijd draait de groep zelfstandig.































Naam
Jan Muizelaar
Startdatum
oktober 12, 2020
Einddatum
Projecten





Waarschuwing:Titelweergave "Jan Muizelaar" overschrijft eerdere titelweergave "".