De rol van gezondheid- en werkexpert[bewerken | brontekst bewerken]

Een gezondheid- en werkexpert is een verzamelnaam voor uiteenlopende deskundigen. Een expert kan een professional zijn, maar kan ook een ervaringsdeskundige zijn. 

Op verschillende momenten kan er een behoefte zijn aan contact met een expert. Deze behoefte kan te maken hebben met de verwerking van emoties, met het herstel van de gezondheid, met vitaliteit en leefstijl, met de terugkeer naar de functie of een bredere oriëntatie op de loopbaan.

Ondersteuning[bewerken | brontekst bewerken]

Op verschillende momenten kan het contact met lotgenoten ondersteunend en geruststellend zijn. 

Werknemer: “Als je eenmaal in de behandelingen bent en je zit met emoties en rare bijwerkingen, toen had ik meer aan de facebook lotgenotengroep.”

Werknemer: “Bij einde behandeling miste ik juist ook het lotgenoten contact. Dat je weer aan het werk wil maar ineens je bed niet uit kan komen omdat je spieren het niet doen. Juist dan moet je even horen nee joh het kost gewoon wat tijd.”

Naast online contacten kan het fijn zijn om in een inloopcentrum ervaringsdeskundigen te ontmoeten.

Werknemer: “Tijdens de activiteiten in het inloophuis, als we gewoon lekker bezig zijn met elkaar, dan komt heel vaak het gesprek op kanker. Wat doet het met je?”

Revalidatie[bewerken | brontekst bewerken]

In een revalidatieprogramma wordt onder professionele begeleiding gewerkt aan het verbeteren van de conditie en het leren omgaan met klachten en beperkingen. Coaching en het delen van verhalen met lotgenoten kunnen ook deel uitmaken van de revalidatie.

Werknemer: “Ik heb zelf revalidatie gehad. Daar had je te maken met lotgenoten. Eigenlijk alleen maar mensen met ook kankerverwerking. Ik heb daar heel veel uitgehaald. Juist op dat moment. Ik was zowel in de groep als ook fitness, vitaal. Twee delen. Twee manieren van oppakken. Allebei prettig. Zo’n coachgroep waar verschillende onderwerpen goed ter sprake werden gebracht. Iedereen bracht zijn verhaal in. Veel aan gehad. Je trekt met elkaar op en deelt. Ik heb dat als heel plezierig ervaren. Wel intensief.”

Werknemer: “Ik heb nog steeds contact met de revalidatie groep. Heb daar een app groep mee. Was een hele leuke groep. Nadat de trainingen afgelopen zijn nog uit eigen beweging wat leuks gedaan.”

Verwerking[bewerken | brontekst bewerken]

Psychologische hulp kan helpen bij de verwerking van de ingrijpende gebeurtenissen.

Werknemer: “Ik loop wel bij een psycholoog in het ziekenhuis en ik schrijf ook veel op in een dagboekje. Die herbeleving als ik al die verhalen weer hoor. Ik heb wel eens dat ik moet tranen. Als ik die verhalen hoor dan komt het weer terug. Ik ben wel heel open, maar soms is het ook weleens teveel.”

Re-integratie[bewerken | brontekst bewerken]

Vaak wordt een re-integratiedeskundige door de werkgever ingeschakeld om het traject te  begeleiden. Meestal gebeurt dit aan het einde van het eerste ziektejaar en bij de start van het tweede spoor traject wanneer er meer specifieke deskundigheid nodig is. 

Re-integratiedeskundige: “Ik schakel met arbodiensten en verzuimspecialisten die de harde kant begeleiden en zorgen dat het dossier op orde is.”

Een re-integratiedeskundige beperkt zich niet altijd tot werk gerelateerde zaken.

Re-integratiedeskundige: “Ik heb mijn eigen leefstijlcoachpraktijk. Ik combineer wandel coaching met leefstijlinterventies en begeleid mensen die in het tweede spoor zitten naar ander werk.”

Coaching[bewerken | brontekst bewerken]

Een coach ondersteunt en begeleidt mensen op meerdere levensgebieden tegelijk. 

Coach: “Er kunnen problemen zijn met de werkgever, in de relatie, met de kinderen. Het is super complex eigenlijk. Mijn missie is om mensen zelf hun kracht terug te laten vinden.”

Niet iedere coach gebruikt dezelfde methoden. Coaches werken vanuit verschillende interesses en aandachtsgebieden. 

Coach: “Ik ga me steeds meer richten op mensen die in het verzuim thuiszitten. Ik zoek naar manieren om binnen de beperkingen zoveel mogelijk inzetbaar te blijven.”

Coach: “Ik heb de leefstijlopleiding gedaan. Heel breed van hoe kun je iemand coachen om hem terug in zijn kracht te zetten, waar zijn hobbels en hoe kunnen we dat een beetje vlot trekken. Ik ben altijd bezig geweest in de sportwereld. Om mensen in hun zelfredzaamheid binnen die sport verder te helpen.”

Coach: “Ik ben loopbaanprofessional en ben zelf ook ex-patiënt. Ik combineer eigenlijk de kennis op het gebied van loopbaan en de kennis van het coachen bij kanker.”