Afvallen

Als je kanker hebt, kan het moeilijk zijn om goed en voldoende te eten. Daar zijn verschillende redenen voor, bijvoorbeeld de plaats in je lichaam waar de tumor zit. Ook de behandeling kan ervoor zorgen dat je minder eet. Wanneer je last hebt van misselijkheid, pijn aan je mond en keel, of problemen hebt als diarree of verstopping, is het begrijpelijk dat de lust tot eten verdwijnt. Dit leidt tot gewichtsverlies.

Maar ongewild afvallen heeft ook te maken met de ziekte zelf. Door kanker raken de processen in je lichaam ontregeld. Hierdoor wordt vet- en spierweefsel afgebroken. Het eten zelf wordt ook slechter opgenomen. Daarom gaat je kracht, je conditie en het gewicht achteruit. Je eten smaakt niet meer, en je kunt je snel moe en slap voelen.

Het is wel belangrijk om hier iets aan te doen. Met deskundige hulp kun je verlies van gewicht, spieren en conditie worden tegengegaan. Een goed, voor jou vastgesteld dieet en blijven bewegen kan helpen. Wanneer je merkt dat je afvalt en kracht verliest, praat er dan altijd over met uw dokter. (Bron: Kanker.nl)
Gewichtsverlies11910922 s.jpg

Schema: Informatiekaart, Context: Verschijnselen van kanker
Overkoepelend: Symptoom