Hersentumor

Hersentumorvrouwscan.jpg

Een tumor is een gezwel dat het gevolg is van ongeremde celdeling. Tumoren kunnen ook in de hersenen voorkomen. Er bestaan veel verschillende soorten hersentumoren. Bij volwassenen zijn hersentumoren vaak het gevolg van uitgezaaide kanker elders in het lichaam. Primaire hersentumoren zijn tumoren die uit het hersenweefsel zelf ontstaan. Er zijn goedaardige en kwaadaardige hersentumoren, maar het onderscheid is soms moeilijk te maken. Een goedaardige tumor kan namelijk toch heel gevaarlijk zijn als deze in een belangrijk gedeelte van de hersenen zit.

De klachten van een hersentumor hangen sterk af van de grootte van de tumor, de groeisnelheid en de plaats van de tumor in de hersenen. De symptomen zijn in 4 groepen te verdelen: aanhoudende hoofdpijn, verandering in verstandelijk vermogen en gedrag, uitvalsverschijnselen en epileptische aanvallen. Deze klachten kunnen echter ook voorkomen bij andere aandoeningen dan een hersentumor. Ga daarom met dit soort klachten naar de huisarts. Hij kan onderzoeken waardoor de klachten komen en je doorsturen naar een specialist.

Informatie voor Zeeland is te vinden via de website Hersenletsel.nl . De Zeeuwse organisatie Breinkracht biedt steun door middel van informatie, activiteit en ontmoeting. (Bronnen: ZB; Kanker.nl ; Breinkracht.info)
Formele omschrijving

Algemene aanduiding voor ‘tumor in de hersenen’. (Bron: Pinkhof Geneeskundig woordenboek (Red. Jannes van Everdingen, Arnoud van den Eerenbeemt, 2012))


Schema: Informatiekaart, Context: Diagnosestelling
Overkoepelend: Tumor
Verwant: Gezondheidszorg, Spraakstoornis
Referenties