Longkanker

Longkanker.jpg

Longkanker is een ernstige ziekte. Vaak duurt het even voor je symptomen krijgt. Daarom is er vaak weinig tijd om na te denken over verdere stappen. Er moet snel gehandeld worden en daarom moeten er snel beslissingen worden genomen.

Er zijn twee soorten longkanker: niet-kleincellige longkanker en kleincellige longkanker.

Longkanker heeft verschillende oorzaken en symptomen. De ziekte wordt vaak in verband gebracht met roken. Maar ook wanneer je nooit gerookt hebt, kun je longkanker krijgen. Bijvoorbeeld door het langdurig inademen van andere schadelijke stoffen. De klachten in het begin, zoals hoesten of vermoeidheid, zijn behoorlijk onopvallend. Deze klachten worden bij oudere mensen vaak afgedaan als leeftijdskwaaltjes. Daarom gaan mensen soms (te) laat naar de dokter.

Enkele symptomen zijn: een hardnekkige prikkelhoest die langer dan 3 weken aanhoudt; ontstekingen aan de luchtwegen die ook met antibiotica niet weggaan; veel slijmvorming, kortademigheid, pijn op de borst en zwelling van het gezicht of de nek. Ook vermoeidheid, een slechte eetlust en gewichtsverlies kunnen duiden op longkanker. (Bron: longkanker . nl)
Formele omschrijving

Maligne woekering van cellen die uitgaat van het bronchusepitheel. Jaarlijkse incidentie in Nederland ca. 11.000. Meest voorkomende vorm van kanker bij mannen vnl. >60 jr., na prostaatkanker. Jaarlijkse mortaliteit bijna even hoog. ‘Niet-kleincellige’ type komt ongeveer viermaal zo vaak voor als ‘kleincellige’ type. Neemt toe bij vrouwen, neemt inmiddels tweede plaats in na borstkanker.

Oorzaak/risicofactoren: door herhaalde inwerking van carcinogenen ontstaan veranderingen in slijmvlies van de bronchus. Deze gaan via metaplasie, dysplasie en carcinoma in situ over in infiltrerend carcinoom. Roken is oorzaak in 90% van de gevallen (met name plaveiselcelcarcinoom). Kans op longkanker is mede afhankelijk van het aantal sigaretten en het aantal gerookte jaren. Ook ‘passieve’ rokers hebben verhoogde kans. Intensief contact met industriële stoffen (nikkel, arseen, asbest) en blootstelling aan radioactieve straling verhoogt risico. (Bron: Pinkhof Geneeskundig woordenboek (Red. Jannes van Everdingen, Arnoud van den Eerenbeemt, 2012))


Schema: Informatiekaart, Context: Diagnosestelling
Overkoepelend: Kanker
Verwant: GezondheidszorgBezig met het laden van de kaart...


Longkanker Nederland

Adres Postbus 8152

3503 RD  Utrecht

T +31-6-27309193 E secretariaat@longkankernederland.nl
W http://www.longkankernederland.nl/
Info Uitgangspunten Longkanker Nederland: geen stigma voor mensen met longkanker, minder longkanker, meer genezing van deze ziekte, een betere kwaliteit van leven voor (ex) patiënten, veel aandacht voor de patiënt én naasten.
Referenties


Afhankelijk van.

Afhankelijk van Longkanker Nederland
Draagt bij Factor Constante
Interval Min Max
Opmerkingen