Coördinatie
Veel burgers zijn van goede wil om iets moois van hun omgeving te maken. Dat zal in gezamenlijkheid moeten gebeuren. Burgers kunnen weliswaar het goede voorbeeld geven, maar het verschil gaan we maken als krachten worden gebundeld. Dat vereist coördinatie, maar dan wel op een andere manier dan nu gebruikelijk is met een overheid die teveel stuurt maar te weinig luistert naar en inzicht heeft in de noden en beweegredenen van burgers.
Een belangrijke eerste stap is het echt luisteren naar elkaar en vervolgens in gezamenlijkheid en met respect over te gaan tot handelen. Voordat we concrete zaken gaan aanpakken is het verstandig om continue te bepalen wie we zijn en wat we willen. Dit is een terugkerend proces van reflectie: doen we gezamenlijk de goede dingen. Op deze manier bepalen we onze uitgangspunten en spelregels die we vervolgens gaan gebruiken in projecten: van dromen tot realisatie.
De aspecten die bij coördinatie komen kijken zijn weergegeven in de onderstaande governance (niet één-op-één te vertalen naar bestuur) conceptmap. Deze conceptmap is gebruikt in een sessie met belanghebbenden om processen en activiteiten van betrokkenen nader te duiden.
Het bovenstaande governance model (in de vorm van een conceptmap) is verwerkt in een infographic voor communicatiedoeleinden met verschillende doelgroepen. De boodschap is hetzelfde, maar de hoeveelheid technische details is drastisch verminderd.
Hier wordt aan gewerkt of naar verwezen door: Werk aan je woning strategie