Bluegrassband

Bluegrass is een Amerikaanse muziekstijl waarvan de naam voor het eerst werd gebruikt aan het eind van de jaren 50. De grondlegger van deze stijl, de Amerikaan Bill Monroe, noemde zijn band The Blue Grass Boys naar zijn geboortestaat Kentucky, waarvan de bijnaam The Blue Grass State luidt. (Bron: Wikipedia)

Formele omschrijving

Deze Amerikaanse volksmuziekstijl ontstond in de jaren '40 van de 20ste eeuw uit de muziek van bandleider Bill Monroe. In deze muziek vinden we invloeden van dans, huismuziek en religieuze muziek van het platteland in het zuidoosten.

Een bluegrassband bestaat meestal uit vier tot zeven muzikanten die zingen en zichzelf begeleiden op akoestische snaarinstrumenten. Meestal zijn er twee ritme-instrumenten (gitaar en contrabas) en meerdere melodie-instrumenten zoals de viool (fiddle), 5-snarige banjo, mandoline, steel guitar met eventueel nog een toegevoegde tweede gitaar. Tussen de diverse coupletten van een lied nemen de leadmuzikanten zogenaamde solo breaks, en onder de gezongen verzen spelen ze de ritmische en harmonische begeleiding met direkte respons op de zang.

Een opvallend kenmerk van de zang is dat de stem vaak in een hoger register zingt dan gebruikelijk is in volksmuziek. In duetten ligt de tenor boven de melodie, in trio's ligt de bariton onder de melodie, en in religieuze songs wordt vaak een bas toegevoegd. Met meer dan twee functioneren de stemmen als harmonisatie, maar met twee stemmen ontstaat er vaak een actieve polyfonie. Het tempo is meestal behoorlijk snel: een gemiddeld langzaam lied kan 160 tellen per minuut hebben, terwijl een uptempo lied wel op 330 kan komen. (Bron: Grove Music Online (GMO))

Schema: Muziek, Context: Bands
Overkoepelend: Muziekband
Voorbeeld: Brock and The Brockettes, Brock's Blue Grass Bunch
Inhoud

Referenties