Beleving
Wanneer de gast op vakantie gaat of een daguitstap maakt, is het verkennen van de omgeving hierbij een belangrijk onderdeel. Om de omgeving te verkennen kan de gast gebruik maken van verschillende vormen van vervoer. Hierbij kan gedacht worden aan eigen vervoermiddelen zoals de auto en de fiets maar ook aan aangeboden vervoermiddelen zoals openbaar vervoer en belevingsgerichte vervoermiddelen zoals bijvoorbeeld de pontjes, de TukTuk en de Zonnetrein waar de gast in Zeeland al gebruik van kan maken.
“Wil je ze in die nieuwe vormen van vervoer of de bus krijgen, kan dat alleen maar als je het meer beleefbaar en leuk maakt”.
“Tuktuk is een mooi voorbeeld van succesvol toeristisch vervoer. Beperkt qua afstand, maar het is wel beleving, voordelig en biedt gemak (gebruik ZeelandPas)”.
Bij het verkennen van de omgeving, is het begrip ‘beleving’ de laatste jaren belangrijk geworden in de vrijetijdseconomie. Beleving is de essentie van een vrijetijdsproduct of -dienst; het roept emoties op tijdens het deelnemen aan het product of de dienst waardoor binding ontstaat met het product of de dienst of de producent ervan. Het toevoegen van beleving maakt een vrijetijdsproduct of -dienst onderscheidend. Het creëert (materiële en immateriële) meerwaarde voor de consument en voor de producent . Vervoer en beleving zijn dan ook onlosmakelijk met elkaar verbonden als het gaat om toeristische mobiliteit. Binnen toeristische mobiliteit zijn er twee vormen van vervoer tijdens het verblijf te onderscheiden; bestemmingsvervoer en recreatief vervoer. De gast kan zich namelijk op bestemming (laten) vervoeren van punt A naar punt B bijvoorbeeld als verbinding tussen verblijf en een attractie, maar de gast kan er ook voor kiezen om zich tijdens zijn verblijf recreatief te (laten) vervoeren. Hierbij kan gedacht worden aan het maken van een huifkartocht door de polder of het rondrijden op een solex langs de kustroute. Voor beide vormen van vervoer geldt dat het reizen zelf al leuk moet zijn omdat het deel uitmaakt van het ‘(onder)weg zijn’. Omdat vervoer en beleving met elkaar verbonden zijn, speelt vervoer tijdens het verblijf van de gast een belangrijke rol. Toeristisch recreatief vervoer speelt ook een belangrijke rol in het stimuleren van de gast om activiteiten in de omgeving te ondernemen zodat de regio beter beleefd kan worden. Het ervaren en beleven van verschillende vormen van vervoer heeft invloed op hoe de gast de bestemming en dus zijn totale verblijf (voor één of meerdere dagen) beleeft (Kenniscentrum Kusttoerisme, 2015).
Vervoer van toeristen moet een beleving zijn. Het moet fun bieden en niet raken aan de normale frustraties. Hierom is het extra belangrijk om betrouwbaar, helder en frequent te zijn”.
Doordat in de westerse wereld de materiële behoeften bevredigd zijn, hechten consumenten meer waarde aan belevenissen dan aan bezit. Beleving en ‘iets mee maken’ worden steeds belangrijkere drijfveren in het keuzeproces van de consument. Bij een belevenis wordt de emotionele behoefte van de mens vervuld. Nergens komt dit zo sterk tot uiting als in toerisme en vrijetijdsbesteding . Er is door ANWB en CELTH (Centre of Expertise leisure, tourism & hospitality) onderzoek gedaan naar geluksmomenten. Tijdens het ondernemen van een uitje gaat het om het ervaren van een geluksmoment, samen met anderen die er voor de consument toe doen. Beleving, ontspannen en verwonderen worden belangrijker dan grootste en mooiste ‘thrill’ ervaren . Ook vanuit het Zeelandpanel geven respondenten aan dat beleving van grote invloed is op de vervoerskeuze tijdens het bezoek, terwijl dit bij de vervoerskeuze in de thuissituatie helemaal niet van toepassing is. Het vervoer tijdens een bezoek aan Zeeland is meer dan een verplaatsing alleen, het is onderdeel van het (onder)weg zijn waarbij gasten al iets willen beleven.
“Eén of meerdere parkeerterreinen inrichten als belevingsknooppunt/ onthaalkamer (gebouw met bijvoorbeeld een verkooppunt, mini VVV, douche, zonnepanelen)”.
Een initiatief als happen-trappen is ook erg leuk en dat zie je ook vaak in de grote steden. Dit zou ook op Walcheren kunnen. Dan moet er wel genoeg animo zijn, bijvoorbeeld op een dag die voor de horeca wat rustiger is. Hiermee maak je een koppeling tussen mobiliteit en culinair. De gast kan dan voor een bepaald bedrag op de fiets langs verschillende restaurants”.
“Belevingsvervoer: gasten willen met de fiets of een watertaxi de kust verkennen. Dit zijn vaak particuliere initiatieven. De overheid moet hier wel faciliteren in voorzieningen. Dit gebeurt misschien nog te weinig”.
LAND IN ZEE!