MediaWiki:IKH S1-2

Overzicht




Op het moment dat iemand de diagnose kanker krijgt zal dit direct of op termijn gevolgen hebben voor het werk. Het is aan de persoon met kanker zelf om te bepalen of hij/zij de leidinggevende informeert over de diagnose.

Het communiceren van de diagnose naar de werkgever wordt niet door iedereen als moeilijk ervaren maar is wel een punt in tijd waarin er veel gaat veranderen voor zowel de werknemer als de werkgever.


Vanuit het standpunt van de persoon met kanker




Op het moment dat de diagnose wordt gegeven is er meestal nog geen behandelplan. Er is dus nog veel onduidelijkheid. Het is dan aan de werknemer zelf om te beslissen of hij of zij dit de werkgever wel wil informeren over de diagnose.

“Ja, ik heb eigenlijk meteen op de parkeerplaats van het ziekenhuis, mijn baas, mijn toenmalig manager gebeld, ik heb geen goede uitslag dus ik meld me ziek. Ja, ik heb er eigenlijk nooit zo geheimzinnig over gedaan.” (WP1 – IP5)

“Toen zijn we eerst nog naar huis gegaan daarna, even koffiegedronken. Toen dacht ik, ik ga toch maar naar mijn werk, ze verwachten me nu. Maar ja, ik kwam pas na 12.00 uur op het werk terwijl ik had gezegd ik ben ietsjes later. Iedereen kijkt dan meteen zo naar die deur, van wat is er met jou aan de hand? Dus ja, dan heb ik het maar gelijk gezegd.” (WP1-IP2, p.5)

“Ik heb het eigenlijk heel snel op mijn werk gezegd. Als je dan elke dag werkt is het een beetje lastig, dan moet je allemaal dingen gaan verzinnen en lopen liegen en je weet dat je het later toch een keer gaat zeggen.” (WP1-IP2, p.6)


Vanuit het standpunt van de werkgever




Het nieuws dat een medewerker kanker heeft roept ook bij de werkgever mogelijk gevoelens en vragen op waar hij/zij niet meteen een antwoord op heeft.

"Dit is de eerste keer dat een van onze werknemers kanker heeft. Ik weet niet goed hoe ik hiermee om moet gaan en wat er van mij verwacht wordt."

"Welke stappen moet ik zetten? Moet ik de bedrijfsarts nu inschakelen of pas later?"

"Hoe blijf ik met de medewerker in contact? Moet ik zelf regelmatig bellen of laat ik het van hem afhangen?"


Dialogen (optioneel)

Persoon met kanker dilemmma




Wanneer iemand de diagnose kanker ontvangt dan zal dit direct of op termijn gevolgen krijgen voor het werk. De persoon met kanker komt voor het dilemma te staan: deel ik mijn diagnose met mijn werkgever of niet?


Dialoog




De persoon met kanker wil of kan de diagnose nog niet delen met de werkgever.

Disclaimer: het bovenstaande filmpje is een voorbeeld van hoe de information tool (interactive narratives in 3D) kan worden gebruikt om filmpjes te produceren. Het script in dit filmpje komt niet overeen met het onderstaande script.

Script

Gedachten persoon met kanker: Ik ben erg van slag en kan dit nieuws nog even niet delen, wel moet ik mijn afwezigheid melden, wat kan ik wel zeggen?

Persoon met kanker: “Hallo Frank, ik wil me ziekmelden voor de rest van deze week.”

Werkgever: “Oh, wat vervelend, denk je dat je na die week weer aan het werk kunt?”

Gedachten persoon met kanker: Ik moet iets antwoorden maar ik kan het nog niet helemaal vertellen, ik ken deze leidinggevende helemaal niet zo goed en weet niet zo goed wat ik moet zeggen.

Persoon met kanker: “Dat weet ik niet, ik weet niet hoelang het gaat duren. Ik voel me niet zo goed. Er lopen wat onderzoeken. Zodra ik meer weet hoor je het van me.” 

Gedachten werkgever: Wat zou er zijn? Is er meer aan de hand? Mag ik daarnaar vragen? Ze wil het duidelijk nog niet zeggen.

Werkgever: “Dat is vervelend voor je! Hopelijk voel je je gauw beter. Laat je het weten zodra je meer weet?” 

...

Dialoog




De persoon met kanker is meteen open naar de werkgever over de diagnose.

Script

Gedachten persoon met kanker: Ik kan dit niet geheim houden, ik vertel het Gerda maar meteen. Ze zal er wel van schrikken, maar ik kan er maar beter open over zijn.

Persoon met kanker: “Hallo Gerda, ik heb vandaag de uitslag gehad van dat knobbeltje in mijn borst weet je wel? Het is borstkanker.”

Gedachten werkgever: Oh nee, dus toch, wat moet ik zeggen?

Werkgever: “Wat een heftig nieuws! Hoe voel jij je nu?”

Persoon met kanker: “Ik ben geschrokken en weet nog niet goed wat mij te wachten staat. De komende tijd krijg ik meer onderzoeken en moet er meer duidelijk worden.”  

Werkgever: “Dat kan ik mij voorstellen. Ik schrik hier ook van. Ik wil je graag zo goed als mogelijk ondersteunen dus geef vooral aan wat je nodig hebt. Hoe kijk je naar de komende periode? Wil je thuisblijven? Of wil je deels komen werken?”

Persoon met kanker: “Ik weet het eigenlijk niet zo goed. Het nieuws heeft mij erg overvallen en ik weet ook nog niet echt hoe de komende tijd eruit gaat zien. Ik denk dat ik me even een paar dagen wil ziekmelden om alles te laten bezinken en na te denken over hoe nu verder. Laten we daarna weer even contact hebben.”

Werkgever: “Dat is goed. Neem de tijd die je nodig hebt maar laten we wel contact houden. Laat je het me weten als er iets verandert of als ik iets kan betekenen?”

Uw inzichten zijn welkom