MediaWiki:IKH Bedrijfsarts
De bedrijfsarts speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van werknemers en ondersteunt zowel de werkgever als de werknemer met onafhankelijk advies.
Elke werkgever is verplicht een basiscontract met een arbodienstverlener te hebben, verzuimbegeleiding maakt hier verplicht onderdeel van uit. De bedrijfsarts heeft dan ook een actieve rol bij een aantal verplichte stappen binnen de Wet verbetering poortwachter. Zo stelt hij de bijvoorbeeld de probleemanalyse op en helpt hij om de werknemer zo snel en verantwoord mogelijk weer aan het werk te krijgen.
Voor bedrijfsartsen is een richtlijn Kanker en Werk ontwikkeld met als doel behoud van en terugkeer naar werk door mensen met kanker. In de richtlijn is opgenomen wat bekend is over werkgebonden risicofactoren die van invloed zijn op verzuim bij werkenden met kanker. Op basis van deze informatie kunnen bedrijfsartsen beleid voeren en maatregelen nemen/adviseren.
https://nvab-online.nl/sites/default/files/bestanden-webpaginas/RL_Kanker_en_werk_2019.pdf
Diagnosefase
Zodra een werknemer zich ziek meldt geeft de werkgever dit binnen één week na de eerste ziektedag door aan de Arbodienst waarmee de werkgever een contract heeft afgesloten. De zieke werknemer wordt vervolgens uitgenodigd bij de bedrijfsarts voor een gesprek. Echter, werknemers kunnen ook al eerder contact opnemen met de bedrijfsarts, ze hoeven niet te wachten op een uitnodiging.
Omdat de bedrijfsarts je begeleidt bij ziekte, ook als je door blijft werken, is het van belang voor werknemers om zo snel mogelijk na de diagnose contact op te nemen met de bedrijfsarts.
Als er in de eerste weken nog geen contact is geweest, nodigt de bedrijfsarts de zieke werknemer zelf uit voor een gesprek. De werknemer heeft de plicht om op de afspraak te verschijnen, tenzij het vanwege de klachten echt niet mogelijk is.
Behandelfase
Uiterlijk in de zesde week van de verzuimmelding stelt de bedrijfsarts de probleemanalyse op waarin hij onder andere beschrijft wat de beperkingen en de mogelijkheden zijn van de werknemer. De probleemanalyse vormt weer de basis voor het Plan van Aanpak dat de werkgever samen met de werknemer op dient te stellen.
Eens in de zes tot 8 weken heeft de bedrijfsarts een gesprek met de zieke werknemer, dit kan zowel fysiek als telefonisch zijn, afhankelijk van de situatie van de werknemer. Ook met de werkgever, meestal de direct leidinggevende, heeft de bedrijfsarts regelmatig contact. Vooral bij kleinere bedrijven speelt de bedrijfsarts een ondersteunende/coachende rol over bijvoorbeeld hoe een leidinggevende in contact kan blijven en wat hij kan vragen.
Fase terugkeer naar werk
Bij de aanpak en uitvoering van de re-integratie wordt volgens de richtlijn Kanker en werk een coachende rol van de bedrijfsarts verwacht in de gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers. Dit doet de bedrijfsarts met name door open met de werknemer te communiceren waarbij zowel recht wordt gedaan aan de professionele kennis van de bedrijfsarts als met de wensen en behoeften van de werknemer.
De bedrijfsarts geeft de kaders met een medische onderbouwing aan waarbinnen de werknemer kan starten met re-integreren. Als de werknemer of werkgever het hier niet mee eens is kan een second opinion worden aangevraagd, de bedrijfsarts is verplicht hieraan mee te werken. Werkgevers geven aan gebaat te zijn bij ruime kaders:
‘Nou, het gaat meer op het feit van, als de bedrijfsarts… goh nou moet ik eens even een voorbeeld verzinnen…maar als hij heel strak aan gaat geven van, dit is het en niet anders, ja dan haal je de dialoog tussen medewerker en leidinggevende weg die eigenlijk heel belangrijk is omdat het een zoektocht is. Want het is niet zo zwart wit re-integratie. Het is echt zoeken, uitproberen, dus op het moment dat een bedrijfsarts heel strak in zijn advies gaat zitten en dat ook heel concreet gaat maken dan kan het zijn dat de re-integratie daardoor wel wat moeilijker wordt (Interview werkgever 2)’
De bedrijfsarts adviseert, er kan van afgeweken worden als de werkgever en de werknemer dit samen overeenkomen.
‘Een advies. Ik zeg altijd, je moet een hele goede reden hebben om van het advies af te wijken. Als je daar als organisatie en als medewerker goede redenen toe hebt, dan moet dat ook op zich kunnen (interview werkgever 3)’
Er zit verschil in de wijze waarop werkgevers naar de rol van de bedrijfsarts kijken. Voor werkgevers die zelf veel ervaring en kennis hebben op het terrein van langdurig verzuim is de rol van de bedrijfsarts er meer eentje van wat verder op de achtergrond adviseren maar de regie zoveel mogelijk bij de werkgever en werknemer laten. Voor andere werkgevers heeft de bedrijfsarts een hele duidelijk adviesrol die ook op organisatieniveau meedenkt.