Misselijkheid

Misselijkheid21976066 s.jpg
Wanneer je behandeld wordt voor kanker, kan je last hebben van misselijkheid als gevolg van die behandeling. Ook kan de kanker zelf ervoor zorgen dat je je misselijk voelt. Dat is een vervelende bijwerking omdat je je helemaal niet goed voelt, en kan er dan toe leiden dat je eigenlijk niet wilt eten of drinken. Toch is het belangrijk om genoeg energie en vocht binnen te krijgen.

Alle patiƫnten die behandeld worden met chemotherapie krijgen medicijnen om misselijkheid tegen te gaan. Deze medicijnen werken over het algemeen erg goed, waardoor misselijkheid bij de meeste mensen geen heel groot probleem is.

Een tekort aan vocht kan de misselijkheid wel erger maken. Probeer daarom elke dag wel voldoende te drinken. Ook kan het helpen om op verschillende momenten van de dag kleine maaltijden te nemen in plaats van de grotere maaltijden.

Geef het altijd aan bij je arts wanneer je veel last hebt van misselijkheid.

Het is ook belangrijk om je gewicht in de gaten te houden. Wanneer je teveel afvalt, zal de diƫtiste ingeschakeld worden.

(Bronnen: www. tegenkanker nl, kanker. nl en ADRZ)
Formele omschrijving

De neiging tot braken hebbend. (Bron: Pinkhof Geneeskundig woordenboek (Red. Jannes van Everdingen, Arnoud van den Eerenbeemt, 2012))


Schema: Informatiekaart, Context: Bijwerkingen wegens kanker
Overkoepelend: Bijwerking
Verwant: Bestraling, Chemo
Referenties