Reflectie
De maatschappij is van ons allemaal en maken we met elkaar. Een cliché, maar voorbij de cliché ligt de essentie van een duurzame samenleving. De centrale vraag is: doen we met elkaar de goede dingen? Voorafgaand aan deze vraag liggen wellicht nog wat existentiële vragen als: wie zijn we, wat willen en wat doen we? Als de dialoog niet met elkaar wordt gevoerd over deze vragen, dan is de kans groot dat we in (schijnbare) tegenstellingen leven. Wij tegen zij: de overheid versus de burger, oud versus jong, blank versus zwart, etc. Tegenstellingen kunnen worden overbrugd door samen de dialoog aan te gaan. De praktijk leert dat de echte dialoog niet of nauwelijks wordt gevoerd, of dat de essentie niet wordt geraakt.
Een reflectieproces moet opgang worden gebracht om daadwerkelijk tot een duurzame samenleving te komen. We streven naar een samenlerende maatschappij waar we leren door samenwerken en samen tot actie over te gaan. De consequenties van de actie vormt de basis voor reflectie: wat voor lessen trekken we, en wat kunnen we beter doen in de toekomst?
Praktische tips:
- Begin klein met burgerinitiatieven:
- Oppassen voor een overheid die het initiatief overneemt en institutionaliseert waarmee mogelijk de energie die zat in het initiatief wegstroomt.
- De overheid kan wel het initiatief ondersteunen door een helpende hand op praktisch vlak te bieden en mogelijk verbindingen te leggen met andere relevante partijen;
- Geef als overheid het goede voorbeeld, en laat de goede voorbeelden ook zien, ongeacht wie het initiatief heeft bedacht en uitgevoerd;
- Creëer een bindende visie door de dialoog aan te gaan;
- Koppel de talenten in de wijk;
- Burgerinitiatieven zijn kwetsbaar:
- Maak ze laagdrempelig;
- Maak gebruik van een energieke en bindende trekker.
Hier wordt aan gewerkt of naar verwezen door: Coördinatie, Werk aan je woning strategie