MediaWiki:IKH S7
Overzicht
Meestal worden zieke werknemers bij hun terugkeer naar werk begeleid door de direct leidinggevende. Een werkgever kan er ook voor kiezen om de verzuimbegeleiding te laten uitvoeren door een extern deskundige. Soms kun je als werknemer ook zelf aangeven door wie je begeleid wil worden.
Handelingsopties
De werkgever wijst een verzuimbegeleider aan
De direct leidinggevende
Voor veel werkgevers is het vanzelfsprekend dat de direct leidinggevende de zieke werknemer begeleidt.
HR adviseur: “Maar nu is de rol van de leidinggevende is op dat moment gewoon heel belangrijk. Van, kan hij in gesprek blijven met zn medewerker, kan die goed onderzoeken waar de behoefte ligt bij de medewerker, wat kunnen we vragen, wat kunnen we niet vragen, en ook aandacht geeft voor dat stukje contact in het team.”
HR adviseur: “Als je ziet dat een leidinggevende daar mee worstelt dan proberen we die te ondersteunen natuurlijk. Overnemen doen we niet de rol blijft wel bij de leidinggevende liggen maar je gaat hem wel ondersteunen en vragen waar hij problemen mee heeft en kijken of jij daar een stukje eventueel zelf een stukje coaching op kunt zetten.”
HR adviseur: “Ik probeer altijd wel om het niet over te nemen van de medewerker of de leidinggevende maar om het terug te leggen bij de medewerker zelf. Het is jouw leidinggevende, het is jouw medewerker dus ga samen aan de slag. Ik probeer wel tips te geven maar ik ga niet in de bemiddelende rol zitten. Ik neem hem ook niet over, nee. In principe niet.”
HR adviseur: “Je kan weleens pech hebben dat iemand langdurige ziek wordt en je wisselt van leidinggevende, bijvoorbeeld in het tweede ziekte jaar ofzo, dan kijken we wel wat doen we daar mee. Gaan we de nieuwe leidinggevende daar de begeleiding opzetten of hou jij hem dan bij je.”
Een externe begeleider
Er zijn ook werkgevers die een externe begeleider inhuren. In dat geval krijg je een onbekende begeleider toegewezen.
Re-integratie coach: “Ik heb toevallig ook iemand die heeft ook kanker en die begeleid ik sinds begin dit jaar en die zie ik dan af en toe hier. Onze opstart was niet zo fijn, door haar emotie op dat moment en dat is ook heel logisch. Sinds ik haar ook heb gezien, het was al beter geworden, maar nu is het echt heel goed zeg maar dus dat is wel heel fijn.”
Re-integratie coach: “Wij zeggen het altijd wel bij nieuwe klanten van goh zorg dat je je werknemers informeert dat wij bellen na een x aantal dagen, dat je niet rauw op iemands dak komt, hallo wie ben jij en wie ben jij om te vragen hoe het met me gaat. Maar ja als die werkgever dat niet communiceert, ja dan kan ik er niet zo veel aan doen.”
Re-integratie coach: “Je moet ons eigenlijk zien als regisseur van het dossier, als een spin in het web. Dus een werkgever meldt een werknemer bij ons ziek, in een web based verzuimvolgsysteem zeg maar, via internet ziekgemeld.”
De werknemer mag zelf een verzuimbegeleider kiezen
"Mijn werkgever heeft mij zelf laten bepalen wie ik wilde dat mij zou begeleiden. Dat ik niet met een vreemde zat, maar iemand die ik zelf heb mogen kiezen als aanspreekpunt."
Adviezen
Soms kun je als werknemer zelf aangeven door wie je begeleid wilt worden.
Overwegingen
Voor de werknemer
Aan welk soort begeleiding heb jij behoefte? Wie zou deze begeleiding het beste kunnen bieden? Is er ruimte om jouw voorkeur aan te geven?
Voor de werkgever
Wat zijn de voor- en nadelen van begeleiding door een externe verzuimcoach?
Hoe kunnen een externe verzuimcoach en de werkgever elkaar versterken?
Hoe wil je de samenwerking met de verzuimcoach vormgeven?
Wil je ruimte laten voor de persoonlijke voorkeur van de medewerker?