Financiën
Werknemer
Als je kanker krijgt kan dit gevolgen hebben voor je financiën. Als je in loondienst bent wordt in het tweede ziektejaar een deel van je inkomen ingekort. Misschien heb je een tijdelijk contract en ben je bang om je baan te verliezen. Daarnaast kun je extra kosten krijgen doordat je je eigen risico moet betalen, je een (uitgebreidere) aanvullende zorgverzekering afsluit en doordat je moet reizen naar het ziekenhuis.
'Toen ik aan mijn leidinggevende vertelde dat ik kanker had was ze erg van slag. Ze vond het heel vervelend voor mij. In dat eerste gesprek gaf ze gelijk aan dat mijn baan beschikbaar zou blijven. Ik had namelijk net een nieuwe functie gekregen binnen ons team. Ze zei meteen: maak je geen zorgen, jouw baan blijft beschikbaar. Dat was ontzettend aardig. Het gaf me wel rust.'
'Ik was net aan mijn nieuwe baan begonnen toen ik de diagnose kreeg. Je schrikt ontzettend en wordt bang. Ik twijfelde wel of ik het tegen mijn baas zou zeggen. Ik heb immers maar een jaarcontract en ben kostwinner in ons gezin. Ik had net een vaste baan opgezegd voor deze nieuwe functie waarin ik een nieuwe uitdaging hoopte te vinden. Ik ben altijd blijven werken gedurende het hele traject. Ik heb steeds twee dagen opgenomen. Een dag voor de chemo en een dag daarna om bij te komen. Ik vond het leuk om te blijven werken, maar ik geef toe dat ik ook bang was om anders mijn baan te verliezen.'
Zorgkosten
De kosten van een kankerbehandeling in het ziekenhuis worden vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Voor je basisverzekering geldt een eigen risico. Dit bedrag betaal je wanneer je zorgkosten maakt. Daarna worden je zorgkosten vergoedt door je zorgverzekeraar. Naast de basisverzekering kun je aanvullende verzekeringen afsluiten, bijvoorbeeld voor de tandarts of fysiotherapie. Je kunt je zorgverzekering een keer per jaar wijzigen. Kijk voor meer informatie over je zorgverzekering op: https://nfk.nl/themas/kanker-en-verzekeren/zorgverzekering-en-kanker
Het kan zijn dat je extra kosten maakt door de gevolgen van je behandeling en ziekte, denk bijvoorbeeld aan reiskosten naar het ziekenhuis, nieuwe kleding door dat je bent afgevallen of aangepaste voeding.
Als je een laag inkomen hebt en deze kosten zelf niet kunt betalen kun je misschien bijzondere bijstand krijgen. Bijzondere bijstand is bedoeld voor het betalen van onverwacht hoge korsten die je niet kunt betalen van je uitkering of loon. Bijzondere bijstand kun je aanvragen bij de gemeente.
Sommige extra zorgkosten kun je aftrekken van je inkomensaangifte bij de Belastingdienst. Probeer dus goed bij te houden welke zorgkosten je maakt.
Je inkomen
Als je in loondienst bent betaalt je werkgever je loon het eerste ziektejaar 100% uit. In het tweede ziektejaar krijg je nog minstens 70% uitbetaald.
‘Ik denk dat angst heel lang blijft spelen. Ik heb mijzelf in januari gepusht om ergens te gaan werken omdat ik niet bij het UWV wilde belanden. Wat als gevolg heeft gehad dat ik mezelf over de kop heb gewerkt, tot ik op een gegeven moment thuis kwam te zitten. Dat stukje angst om niet naar het UWV te willen. Want eerlijk is eerlijk het kost me 500 euro netto om het in te leveren.’
Het kan zijn dat je met 70% van je inkomen lager is dan het sociaal minimum. In dat geval kun je via het UWV een aanvulling op je inkomen krijgen. Voor meer informatie: https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/toeslag-van-uwv/index.aspx.
Als je na 2 jaar nog niet bent teruggekeerd naar je oude werkuren en dit ook niet meer haalbaar of wenselijk is, kan de omvang van je contract worden bijgesteld naar het aantal uren dat je dan werkt. Dit kan gevolgen hebben voor je inkomen.
Contractverlenging
Als je een tijdelijk contract hebt kan het zijn dat dit niet wordt verlengd. Via het UWV kan er wellicht een ziektewetuitkering worden aangevraagd. Dit is een uitkering van ongeveer 70 procent van je loon voor een periode van maximaal twee jaar.
Als je zonder werk komt te zitten zijn er mogelijkheden voor ondersteuning en begeleiding vanuit het UWV.
‘Ook al raak je je baan kwijt, je hoeft niet in de stress te zitten. Je denkt oh jee ze gaan mijn contract beëindigen wat dan? Maar eigenlijk wordt je daarna goed opgevangen. Hier in Nederland krijg je hulp en ondersteuning.’
Meer informatie?
- Tips voor het omgaan met de financiële gevolgen van kanker https://www.kanker.nl/gevolgen-van-kanker/omgaan-met-kanker/omgaan-met-kanker/omgaan-met-de-financiele-gevolgen-van-kanker
- Toeslagen en tegemoetkomingen https://www.nibud.nl/consumenten/themas/tegemoetkomingen/
- Kanker en verzekeren https://nfk.nl/themas/kanker-en-verzekeren
Oncoloog
“Het is soms heel lastig. Ik heb maar heel kort tijd voor een patiënt en richt me in dat gesprek op de diagnose en de prognose. Mensen zijn van slag. Die korte gesprekken zijn echt wel veel te kort. Want ik merk meteen dat er naast zorgen over de medische situatie gelijk veel andere zorgen kunnen zijn. Vorige week nog iemand met een eigen bedrijf. Die zag grote financiële problemen op zich afkomen. Ik heb geen tijd om daar op in te gaan.”
HR-professional
Nog uitwerken.
Jobcoach
“Soms willen mensen per se gaan werken omdat ze bang zijn hun baan te verliezen. Immers, de hypotheek moet betaald worden. De kosten gaan gewoon door. Mensen hebben vaak geen idee hoe dingen in zijn werk gaan als ze ziek worden. Wat hun rechten en plichten zijn.”
“Eigenlijk moet vanaf het allereerste begin iemand meekijken met de werknemer. En niet alleen met de werkgever. Je bent uiteraard van slag als je net de diagnose hebt ontvangen. Het eerste gesprek met de werkgever is meestal in een fase waarin nog veel onzeker is. Toch is het ook dan al van belang dat er iemand met je meekijkt die weet wat er allemaal op je af gaat komen op werkgebied. Hoe het precies zit met die Wet Poortwachter bijvoorbeeld.”
Context structure (for development purposes only)
Roles in this situation:
Building Block (BB) Identity in this situation:
Building Block (BB) Dilemma in this situation:
Building Block (BB) Dialog in this situation:
Building Block (BB) Synchronizer in this situation:
Supercontext: Thema's
Subcontexts:
Referenties
- https://www.kanker.nl/gevolgen-van-kanker/omgaan-met-kanker/omgaan-met-kanker/omgaan-met-de-financiele-gevolgen-van-kanker, Kanker.nl, 12 januari 2022.
- https://nfk.nl/themas/kanker-en-verzekeren, NFK, 12 januari 2022.
- https://nfk.nl/themas/kanker-en-verzekeren/zorgverzekering-en-kanker, NFK, 12 januari 2022.
- https://www.nibud.nl/consumenten/themas/tegemoetkomingen/, Nibud, 12 januari 2022.