Internist

Internist22218432 s.jpg

Een internist is een arts die zich heeft gespecialiseerd op interne geneeskunde. Wanneer de huisarts je doorstuurt omdat hij vermoedt dat er misschien sprake is van kanker, maak je allereerst een afspraak bij de internist.

Interne geneeskunde of inwendige geneeskunde houdt zich bezig met ziekten van de inwendige organen, zoals hart, longen, nieren, lever, maag en darmen, klieren, gewrichten en bloed.

In het ziekenhuis houden verschillende specialisten zich bezig met de behandeling van kanker, waaronder de internist, die deel uitmaakt van een multidisciplinair team van artsen. Een multidisciplinair team is een team dat bestaat uit verschillende specialisten die zich allemaal bezig houden met de ziekte kanker.

Dit team bestaat uit:

  • een chirurg
  • een oncoloog (specialist op het gebied van kanker)
  • een radiotherapeut (bestralingsarts) en
  • een radioloog (arts die beelden beoordeelt van echo, CT-scan, MRI en röntgenfoto's).

Dit team komt eenmaal per week samen om de behandeling voor nieuwe patiënten vast te stellen. Ook wordt er zeer regelmatig overlegd met het Erasmus Ziekenhuis te Rotterdam.

De internisten in de Zeeuwse ziekenhuizen hebben elk weer een eigen vakgebied. Bij het ADRZ zijn 19 internisten werkzaam. Bij ZorgSaam (Terneuzen) werken 10 internisten.

In het ADRZ werken vijf artsen die zich bezig houden met de ziekte kanker. Drie van hen zijn gericht op kanker van het bloed en twee op alle andere vormen van kanker. Op de afdeling Oncologie van het ADRZ komen eenmaal per week de vijf oncologen samen om gezamenlijk te praten over de behandeling van de patiënten die opgenomen zijn op de afdeling Oncologie. Bij dit overleg is naast de artsen ook altijd een verpleegkundige, een diëtiste, een fysiotherapeut, een geestelijk verzorger en een psycholoog aanwezig. (Bronnen: ZB en ADRZ)
Formele omschrijving

Specialist voor interne geneeskunde. Dit is het geneeskundig specialisme dat zich bezighoudt met ziekten van de inwendige organen en met algemene ziekten. (Bron: Pinkhof Geneeskundig woordenboek (Red. Jannes van Everdingen, Arnoud van den Eerenbeemt, 2012))


Schema: Informatiekaart, Context: Hulpverlening en hulpverleners
Overkoepelend: Dokter
Referenties